Sprudlende og boblende PetNat naturvin fra kultvinbonde
Florian Moll og hans livledsager Géraldine Bollmann laver saftige og umiddelbare vine med læskende bobler fra Baden i det allersydligste Tyskland. Da hun er stor fan af sodavand i alle mulige afskygninger, opstod idéen om at lave PetNat-vin under eget navn. Sådan startede deres projektet [trub:stoff] i 2018.
PetNat er en forkortelse for Pétillant Naturel, som betyder naturligt mousserende. Selv om vintypen er meget moderne og oppe i tiden, er den en af de ældste, der findes. Kort sagt er PetNat druesaft, der afslutter gæringen i en flaske med kapsel, således at der opstår bobler. I modsætning til champagnemetoden hvor man igangsætter en andengæring i flasken ved tilførsel af sukker og gær, så er der med PetNat kun den primære alkoholiske gæring. Resultatet er rå, rustik og livlig vin med lav alkoholstyrke og ofte en let sødme, selv om der også findes tørre udgaver. PetNat bør drikkes køleskabskold.
I naturvinskredse er Florian Moll og hans vingård Enderle & Moll anerkendt og respekteret for at lave vin af høj kvalitet. Druerne til [trub:stoff] kommer fra Enderle & Moll, og i hele processen arbejder Florian og Géraldine efter samme filosofi som Enderle & Moll. Det betyder ingen brug af kemikalier eller andre tilsætningsstoffer og al arbejde i markerne udføres manuelt. De arbejder økologisk og biodynamisk, men er ikke certificerede.
Vinene er spontangærede udelukkende på naturligt forekommende gær. De er uden tilsat svovl, sukker eller gær. Vinene er ufiltrerede, uklarede og veganske. Druerne og saften udblødes sammen i tre dage og gæringen starter i 700 liters fade og vinen tappes under gæringen. Vinene færdiggærer og modner på bundfaldet i 8 mdr. på flaske inden de degorgeres (bundfaldet fjernes og ny kapsel sættes på) og frigives.
Den første vin fra [trub:stoff] var vinen Troubadour, der er lavet udelukkende på Müller-Thurgau. Modtagelsen var så positiv, at de året efter introducerede Propeller, som er lavet på en blanding af Pinot Blanc og den druesort aromatiske Kerner.
Anerkendelsen af Florian Molls arbejde rækker videre end naturvinens verden. For eksempel kalder den engelske vinautoritet og Master of Wine, Jancis Robinson, vinene fra Enderle & Moll for kultvine. Det gør hun ikke bare på grund af de homøopatisk små mængder og fornuftige priser, men i den grad på grund af kvaliteten.
”markant øgning af aktivitet på platform”
”en ny udfordrer på det komplicerede danske vinmarked”
”jeg vil helt sikkert handle på den måde igen”
- Ole Troelsø
”2. pladsen i bedste nye e-handelsvirksomhed 2021 og 2022”
”KOBAJ har skabt en revolutionerende ny måde at købe vin på”
- Niels Ehler