Vinbondefamilie laver ultralokal naturvin i det sydlige Tjekkiet
Jakub Zborovský hans hustru Karla dyrker familiens marker efter økologiske principper og laver naturvine med så stærkt et lokalt præg, at selv tønderne, som nogle af vinene modnes i, er lavet af akacietræer fra skovene i området.
Navnet Syfany er en sammentrækning af Jakubs forældres navne, moderen Sylvia og faderen František med kælenavnet Fany. Dette illustrerer på fineste vis hvor vigtigt familien er for Jakub, Karla og deres børn. Med 500 års tradition for vinavl og landbrug, er familien blandt de mest erfarne i landsbyen Vrbice i det sydlige Mähren tæt på grænsen til Østrig.
På familiens vinmarker, der er fordelt på fem lokaliteter omkring landsbyen, arbejder Jakub på at omstille vingården til biodynamisk landbrug. Han bruger ingen former for syntetiske sprøjtemidler. I stedet bruger han kamille, padderok og nælde.
I kælderen arbejder han med naturligt forekommende gær i spontangæringsprocesser ganske som hans far lærte ham det. Han bruger et absolut minimum af svovl, og kun hvor det er strengt nødvendigt. Som noget lidt usædvanligt for området og for naturvin, så modner Jakub sine vine i fade af akacietræ. Akacie kan lidt det samme som eg, da de to træsorters årestruktur minder om hinanden. Der hvor det hele bliver ekstraordinært lokalt er, at fadene laves i samarbejde med den lokale bødker og at træet kommer fra skovene i lokalområdet.
Jakub går bevidst efter at lave vine, der gør sig godt til gastronomiske udfoldelser, hvilket er årsagen til at vinene fra Syfany ofte kan ses på vinmenuen i restauranter i Brono og Prag. Selv om størstedelen af vinene fra Syfany nydes lokalt, så er resten af Europa også godt i gang med at opdage de ærlige naturvine fra Jakub Zborovský og familien.
”markant øgning af aktivitet på platform”
”en ny udfordrer på det komplicerede danske vinmarked”
”jeg vil helt sikkert handle på den måde igen”
- Ole Troelsø
”2. pladsen i bedste nye e-handelsvirksomhed 2021 og 2022”
”KOBAJ har skabt en revolutionerende ny måde at købe vin på”
- Niels Ehler