Uforfalsket smag i tæt sameksistens med naturen
Overalt i vores vingård i Montalcino foregår arbejdet i størst mulig balance og samhørighed med naturen, der vokser frit mellem vinstokkene.
Jeg hedder Luciana Sodi, og sammen med min mand, Sergio, og vores børn, Alberto og Chiara, laver vi vores Brunello og Rosso i hjertet af byen Montalcino.
Siden 1650, hvor Santa Caterina klosteret i Siena ejede jorden, har der været dyrket oliven, frugt, grønt og ikke mindst vin her på terrasserne i skråningerne op til byen.
Min oldefar, Giuseppe, var i slutningen 1800-tallet den første af Sodi-slægten til at etablere sig med sin familie her på grunden, som er begunstiget med sin egen naturlige kilde, der leverer frisk og rent vand til området.
Nye beplantninger
Markerne, som har været dyrket gennem århundrederne med andre afgrøder, genoprettede og tilplantede vi i 1999 udelukkende baseret på fire lokale Sangiovese-kloner.
Vores lille vingård på kun 4 hektar i terrasser har vi bevidst beplantet meget tæt med 9.500 vinstokke per hektar.
Det resulterer i et meget lille udbytte per vinstok, 8-900 gram druer per plante, hvilket er lidt, men meget godt.
Naturlig og højteknologisk samplantning
Min søn, Alberto, der er uddannet ingeniør i telekommunikation og nu er fuldtids-vinbonde, har i samarbejde med universitetet i Firenze, været involveret i det eksperimentelle landbrugs-forskningsprojekt WP7. Ved hjælp af forskning i nano- og mikroteknologiske målinger og analyser er vi i stand til at holde brugen af sprøjtemidler på et absolut minimum.
I vores vinmarker vokser en sand myriade af andre planter frit mellem vinstokkene. Her er oliventræer, urter, bær og blomster overalt, og det er et helt særligt syn at se vinstokkene komme frem i et hav af valmuer på vores grund, der desuden er nabo til en kastanjeskov.
Al denne naturlige diversitet i flora og fauna samt tidens nyeste højteknologi bidrager til, at vi ikke behøver at sprøjte med ukrudtsmidler, og vores planter bliver meget sjældent angrebet af plantesygdomme som eksempelvis meldug.
Vinen laver næsten sig selv
Efter at have tyndet ud i klaserne i august, håndhøster vi de perfekt modne druer i oktober, foregår gæringen med naturligt forekommende gær, og altså ingen tilførsel af industrigær.
Vinene modner i egefade af varierende størrelser i perioder fra 14 til 36 måneder alt efter hvilken vin, vi ønsker at lave.
Gør ved andre, som du ville...
Som en lille elegant detalje, skal man gennem en af Montalcinos seks byporte fra 1100-tallet, den navnkundige Porta Burelli, for at komme til vores vingård.
På porten står inskriptionen “Quod tibi non vis alteri ne feceris”, som kan oversættes med: gør ikke mod en anden, hvad du ikke vil have gjort mod dig, der er formuleret som et forbud.
Den frase har vi taget til os, men vi har omskrevet den til “Quod tibi vis, alteri facito”, hvilket er formuleret som en opfordring til at gøre mod andre som man ville have gjort mod sig selv.
Sådan er vores filosofi, og sådan laver vi vores vine.
”markant øgning af aktivitet på platform”
”en ny udfordrer på det komplicerede danske vinmarked”
”jeg vil helt sikkert handle på den måde igen”
- Ole Troelsø
”2. pladsen i bedste nye e-handelsvirksomhed 2021”
”KOBAJ har skabt en revolutionerende ny måde at købe vin på”
- Niels Ehler