Vinbondefamilie laver unikke vine fra deres økologiske vingård i Kroatien
Siden 1891 har familien Markežić gennem generationerne dyrket deres vinmarker med største omhu for at lave deres elegante vine, som afspejler jord og klima.
Vingården Kabola Winery ligger i det billedsmukke og bakkede landskab ved landsbyen Momjan på den nordvestlige del af halvøen Istrien, der mod nord grænser op til Slovenien og videre ind til Friuli i Italien. Naturen og klimaet her er influeret af Adriaterhavet mod vest og Alperne og Dolomitterne mod nord. Beliggenheden er på samme breddegrader som Venedig og Veneto i Italien, der ligger ca. 100 km. stik vest i fugleflugt herfra.
Familien Markežić er dedikerede vinbønder, der er stærkt fokuserede på, at god vin kun kan laves med udgangspunkt i gode druer fra sunde marker. Vingården blev i 2009 som den første i Istrien certificeret som økologisk.
Kronen på familiens vinværk er deres amfora-vine. Metoden, som især ses i naturvinskredse, er brugt særligt i Georgien siden antikken. Det går i generelle træk ud på at man gærer og/eller lagrer i forseglede terrakotta-amforaer, også kaldet qvevri, der typisk er gravet helt eller delvist ned i jorden. Resultatet er vine med en ganske særegen smagsprofil, som kan være en anderledes oplevelse for dem, der er vant til og foretrækker frugtdrevne og moderne vine. Det er især orangevine, man forbinder med amforavine, men der findes også røde og hvide varianter af dem.
Kabolas amforavine, der er langtidsgærede og modnede på skaller og bundfald indtil foråret bringer nye dimensioner frem i deres hvide Malvasia og røde Teran. Derudover arbejder familien med ståltanke og egefade i forskellige størrelser for at lave deres økologiske vine. Generelt er husets stil, at de er nænsomme med brugen af egefade fordi, de gerne vil have et rent og ærligt udtryk fra deres terroir.
Vinene fra Kobal Winery påkalder sig positiv opmærksomhed fra vinmedier, vinelskere og sommelierer verden over. Det engelske vinmagasin Decanter skriver dette i et portræt om Istrien: “ Kabola has proved that Malvazija can be outstanding when fermented in Georgian amphorae.” Familien Markežić og Kabola Winerys Malvazija Amfora årgang 2015 fik 95 points af Decanter.
”markant øgning af aktivitet på platform”
”en ny udfordrer på det komplicerede danske vinmarked”
”jeg vil helt sikkert handle på den måde igen”
- Ole Troelsø
”2. pladsen i bedste nye e-handelsvirksomhed 2021 og 2022”
”KOBAJ har skabt en revolutionerende ny måde at købe vin på”
- Niels Ehler