Ihærdighed og lidt galskab er vinfamilies drivkraft på ekstreme skråninger i Ligurien
Det er ikke enhver beskåret at dyrke vin i Liguriens bjergrige og meget stejle landskab. Man skal være hårdfør, og det hjælper at være en smule skør. Sådan beskriver Antonio Basso livet som vinbonde med base i landsbyen Ortovero. Faktisk findes der kun et par dusin fuldtidsvinbønder i hele regionen.
Antonio er fjerde generation på familiens vingård, Azienda Agricola Durin, der har rødder tilbage til sidst i 1800-tallet. Sammen med hustruen Laura og børnene Giovanni, Giacomo og Angelica, dyrker han et sandt kludetæppe af vinmarker fordelt på 259 parceller, der ligger spredt rundt i Arosciadalen i det vestlige Ligurien. I alt har familien omtrent 16,5 hektar, der ligger på terrasser i højder fra 70 til 600 meter over havet. Nogle af parcellerne er så små, at de er på størrelse med en forhave til et parcelhus.
De mange små parceller ligger på svært fremkommelige og meget stejle skråninger, hvor det er umuligt at arbejde med maskiner. Derfor foregår alt arbejde i markerne ved håndkraft og så naturligt som overhovedet muligt. Vinstokkene er op til 80 år gamle, og her er den lokale grønne druesort Pigato stjernen sammen med Vermentino. Derudover er der i markerne plantet røde sorter som Rossese, Ormeasco (ligurisk navn for Dolcetto), Barbera, Alicante, Granaccia (Grenache), Syrah og den lokale grønne sort Lumassina.
Familien Basso er specialister i at afsøge de mange facetter, som deres forskellige parceller kan udtrykke. De laver enkeltmarksvine og som en særlig ting, så modner de deres mousserende vine i den nærliggende grotte Grotto di Toirano, der har en perfekt luftfugtighed og temperatur til langtidslagring af vin. I kælderen arbejder de med naturligt forekommende gær ved lav temperatur. Alle vinene gærer og modner i store tanke. Stilen for vinene er friskhed og finesse og med den rene frugt forrest.
Galskaben, ildhuen og arbejdsomheden, som familien Basso lægger for dagen med vinggården Durin i Ligurien lønner sig, for de internationale medaljer regner ned over deres vine. Hvert år tilfalder der medaljer og priser til deres vine fra Decanter, International Wine Challenge, Gambero Rosso og flere til.
”markant øgning af aktivitet på platform”
”en ny udfordrer på det komplicerede danske vinmarked”
”jeg vil helt sikkert handle på den måde igen”
- Ole Troelsø
”2. pladsen i bedste nye e-handelsvirksomhed 2021 og 2022”
”KOBAJ har skabt en revolutionerende ny måde at købe vin på”
- Niels Ehler