Moderne, kompromisløs og økologisk topvingård i Rheinhessen
For Jochen Dreissigacker er der ingen mellemvej eller kompromis. Vinene fra hans vingård skal være perfekte, og de skal udtrykke deres terroir så uforfalsket som muligt. Den unge vinbonde er i dag blandt toppen af vinproducenter som laver verdensklassevine i Rheinhessen.
“Jeg tror ikke, vi laver vine, der er alles favoritter. Vi laver vine, der på mange måder deler vandene. De repræsenterer ikke et mønster, en kliché eller nogen anden stereotyp,” siger han. Da den unge Jochen i sine start 20’ere overtog familiens vingård med aner tilbage til 1728, gik han direkte imod strømmen. Det nye årtusinde varslede nye strømninger og nye idéer bredte sig visse steder i Rheinhessen.
Med den i dag ikoniske superstjerne Klaus-Peter Keller som læremester og forbillede begyndte Jochen at lave tørre vine, der gennem meget modne druer med masser af syre og mineralitet afspejlede terroiret, som de kom fra. Den slags var ugleset i en tid præget af høje høstudbytter og vine med masser af frugtsødme, og Dreissiecker mistede 70% af sine kunder som følge af stilskiftet. Til gengæld kom der endnu flere nye kunder til, som havde fået øjnene op for de unikke vine fra topmarker som Morstein, Geyersberg og Kirchspiel, omkring byen Bechtheim. Dette er tørre og intense vine med stor kompleksitet og struktur som er bygget til at blive gamle.
Hele produktionen fra mark til kælder er økologisk. Al arbejdet i de 38 hektar vinmarker sker ved håndkraft, der høstes ad flere omgange og gerne meget sent på sæsonen. De er meget selektive med druerne, og visse steder er udbyttet helt ned til 15 hektoliter pr. hektar, hvilket er ekstremt lavt. I 2020 er et nyt skridt taget ved at indføre biodynamiske principper i markerne.
Overalt er nøgleordene nænsomhed og bæredygtighed, så naturligvis er det nybyggede produktionsanlæg baseret på at vinen transporteres ved tyngdekraft ligesom de presser druerne ved fodkraft inden de spontangæres. Kælderanlæggets tankkapacitet er meget stor og de mange ståltanke kan holde to års høst. Det giver Jochen en enestående mulighed for at lade sine vine modne på bundfaldet i 18 måneder, hvilket giver vinene ekstra dybde og kompleksitet. Ganske som sin mentor kigger Jochen Dreissigacker mod Bourgogne, når han laver sine vine. Han vil have karakter, personlighed og stor dybde i sine vine, der i primært er baseret på Riesling samt Spät-, Weiss og Grauburgunder med lidt Chardonnay i baghånden.
Jochen Dreissigacker er meget optaget af balance og harmoni i sine vine, og den samme oplevelse vil han også gerne have frem, når vinene akkompagneres af gastronomi. Hans vine er udpræget madvine, der gerne vil have noget at spille op til på tallerkenen.
Jochen og vinene som hans familie og team laver vinder stor anerkendelse fra vinguruer, medier og fagfolk verden over. Et godt eksempel er den højt respekterede og kræsne tyske vinguide, Vinum, der blandt andet siger om Dreissigacker at deres “Kvalitetsanstrengelser er enorme. De kan mænge sig med de helt store”. Den anden store spiller blandt de tyske vinmedier, vinguruen Gerhard Eichelmann, tildeler vingården Dreissigacker fire ud af fem stjerner med den korte tilføjelse: „Weltklasse-Weingut“. Den anerkendte vinskribent Eric Asimov fra New York Times skriver, at Dreissigacker er “a name worth remembering”.
”markant øgning af aktivitet på platform”
”en ny udfordrer på det komplicerede danske vinmarked”
”jeg vil helt sikkert handle på den måde igen”
- Ole Troelsø
”2. pladsen i bedste nye e-handelsvirksomhed 2021 og 2022”
”KOBAJ har skabt en revolutionerende ny måde at købe vin på”
- Niels Ehler