Tradition og fornyelse går hånd i hånd i Banyuls og Collioure
Denne vingård ligger i det smukkest tænkelige landskab hvor Pyrenæerne møder Middelhavet på grænsen til Spanien. Hernede sydpå laver de to kompagnoner Jacques Piriou og Romuald Peronne intense og imponerende vine i både tørre og søde udgaver.
Som så mange andre gode historier starter også denne med mødet mellem to mennesker. I dette tilfælde var det i 2007, at Jacques og Romuald overtog den gamle vingård Domaine Saint Sebastien. Vinavlersønnen, ønologen og ingeniøren Romuald gik med en ambitiøs drøm om at etablere en vingård, der skulle være en, de andre vingårde ville måle sig efter. Den udfordring kunne skibsværftslederen Jacques ikke lade gå sin næse forbi, og de to gik i gang. Allerede i 2014 muliggjorde deres succes en udvidelse af vingården, hvilket skete med købet af den gamle og historiske vingård Clos Xatard. Et navneskifte til Clos Saint Sebastien var på sin plads.
Vingården ligger i udkanten af Albéres-massivet i den østlige ende af Pyrenæerne, med marker i op til 400 meter over Middelhavet. Det er en klassisk traditionel vingård med 18 hektar på syv forskellige marker på terrasser i et amfiteater, hvor der siden det 7. århundrede har været vinproduktion med udsigt over Middelhavet. Her er der et solrigt og blæsende klima, som er særligt velegnet til dyrkning af vinstokke, for de får masser af sol samtidig med at de køles ned af havets og bjergenes vinde. Jordbunden består hovedsageligt af forskellige skiferarter.
Clos Saint Sebastien laver både tørre og søde vine. De tørre, der går under appellationen Collioure findes i hvid, rosé og rød. Deres stil er som en klassisk sydfransk vin fra Languedoc baseret på Rhone-druerne Granache, Syrah, Carignan osv.
Det, der især gør at verdens opmærksomhed trækkes hertil, er de søde hedvine fra Banyuls, der er Frankrigs svar på portvin. Baseret på især Grenache laves vinene grundlæggende ved at man med tilførsel af ren alkohol standser den alkoholiske gæring på et ønsket tidspunkt for derved at bevare den rene druesafts sødme og smag inden, at det hele er gæret ud til tør vin. Dernæst modnes vinene på store fade eller i store glasbeholdere.
Overordnet og meget generelt set arbejder de med to stilarter af vine i Banyuls. Rimage er den friske og saftige hedvin, der minder lidt om en ruby-portvin såsom Vintage Port og Late Bottled Vintage. Som en pendant til tawny eller colheita fra Porto laver de i Banyuls vinene Tradition eller Hors d’Age og Grand Cru, som modnes over lang tid i store egefade, hvor vinen får kontakt med ilt og dermed en mere nøddeagtig smag.
Clos Saint Sebastien præsenterer først og fremmest to linjer. Serien “Empreintes” udtrykker druernes udtryk i ren form, mens “Inspiration”-serien har fokus på vingårdens måde at få det bedste frem i druerne fra udvalgte parceller. Endelig er der topvinene Le Clos og Le Coeur, som er husets juveler.
”markant øgning af aktivitet på platform”
”en ny udfordrer på det komplicerede danske vinmarked”
”jeg vil helt sikkert handle på den måde igen”
- Ole Troelsø
”2. pladsen i bedste nye e-handelsvirksomhed 2021 og 2022”
”KOBAJ har skabt en revolutionerende ny måde at købe vin på”
- Niels Ehler