For mig er jorden alt!
Jeg hedder Sergio Gomba, og sammen med min familie har jeg gennem de sidste 30 år genopbygget og renoveret vores smukke og gamle vingård i hjertet af Barolo.
Højt oppe og allerøverst på en bakketop ligger vores vingård og skuer smukt ud over de bølgende bakker i Barolo. Selv om beliggenheden er perfekt for mennesker og i særdeleshed vinstokke, har ejendommen haft sine op- og nedture gennem historien.
Jeg er født i 1944 i en bondefamilie, hvor min far, Giovanni, havde et lille stykke jord i nærheden af Alba. I efterkrigstidens trange år skete en stor tilflytning fra land til by, hvor industrien lokkede med jobs og økonomisk sikkerhed for mange familier.
Min far gav ikke op, men købte en plæneklipper og en traktor, der gjorde, at han kunne dyrke sin egen jord, og arbejde for andre bønder i området. Min storebror og jeg er vokset op med at arbejde med jorden sammen med vores familie.
Jorden er det vigtigste af det hele. Det er der, man starter, når man skal lave god vin.
Forsømt bondehus til salg
I 70’erne og 80’erne arbejdede jeg med min traktor gennem den ene sæson efter den anden i vinmarkerne omkring Barolo, og jeg hørte rygter om et forsømt bondehus, der var til salg ved byen Barolo.
Jeg slog til i sommeren 1991, og høstede meget begrænsede mængder fra den lille og forsømte vinmark på grunden. Et år senere plantede jeg 3 hektar med Nebbiolo, og i 1998 havde vi 11 hektar med vinmarker.
Lige så stille etablerede vi os som et navn, det var værd at holde øje med i en svær Barolo-verden. Vi byggede i 2003 nye kælderfaciliteter og flere marker kom til. I dag dyrker vi 20 hektar med Nebbiolo, Barbera, Dolcetto samt de hvide sorter Arneis og Moscato.
Traditionalist Barolo
Siden sidst i 1980’erne, hvor nye strømninger med små egefade og senere høst med kraftigere frugtprofil rørte sig i Barolo og Barbaresco, har der har været en tendens til at dele Barolo-vinbønder skarpt op i traditionalister eller modernister.
Heldigvis er verden i dag mere nuanceret, og jeg hører til et sted i midten, men primært til den traditionelle skole, der primært arbejder med store egefade af varierende alder og størrelse. Mine Baroli er dermed elegante og tørre fremfor power og frugtfyldige.
Vinene vinder ved yderligere lagring, men kan også nydes med det samme med god iltning og et lækkert måltid mad.
”markant øgning af aktivitet på platform”
”en ny udfordrer på det komplicerede danske vinmarked”
”jeg vil helt sikkert handle på den måde igen”
- Ole Troelsø
”2. pladsen i bedste nye e-handelsvirksomhed 2021 og 2022”
”KOBAJ har skabt en revolutionerende ny måde at købe vin på”
- Niels Ehler