wine-maker
Ny hos KOBAJ?
x wine-maker
Find dinunderlines vinbonde


Ryd filter
Populære søgninger
Land & område
Område
Drue søgninger
wine-producer

Samkøb af vin fra vingårde i Ungarn

På denne side finder du alle de ungarske vinbønder, som sælger via KOBAJ.com. Fælles for disse vinbønder er, at de gerne vil sælge vinene direkte fra deres dør og så ellers sende dem lige til din dør. På den måde støtter du den enkelte bonde direkte. Det gør at vinbønderne ikke behøver at bruge ressourcer og tid på at rejse verden tynd for at markedsføre og sælge deres vine til grossister og vinimportører. Derudover sparer du det klassiske grossist-importør-mellemled væk, når du handler via KOBAJ.com.

Vingårde i Ungarn

Vin fra Ungarn

Af landene øst for Tyskland er Ungarn med historiske briller det land med den stærkeste vin- og madkultur. Landet har et hav af oprindelige og ældgamle druesorter, som mange vinbønder i dag arbejder meget for at bevare og promovere efter en lang tid med store beplantninger med internationale druesorter. Vinlandet Ungarn er i fuld gang med at genfinde tidligere tiders storhedstid og fortjente internationale berømmelse, der går længere end til de legendariske vine fra Tokaji.

For 10-15 år siden var vi flere, der troede, at Ungarn var på nippet til at tage et kvalitativt tigerspring og lave vine, som ville kunne konkurrere med Vesteuropas. Sådan gik det ikke helt. Ganske vist har den søde Tokaji fået et gevaldigt kvalitetsløft, men de tørre vine lader endnu meget tilbage at ønske.

Vinens historie i Ungarn

Landets første vinstokke blev formentlig plantet i romertiden. Det første virkelige gennembrud kom dog først i 1600-tallet, da man skabte den søde Tokaji. Ungarn vandt verdensberømmelse for sin søde vin, og i de kommende århundreder var enhver kongelig vinkælder i hele Europa ikke foruden en kasse Tokaji eller ti. Ungarn var frem til midten af 1900-tallet et af verdens mest berømmede vinlande.

Østblokken, kommunisme og vin

I 1947 overtog et statsligt, kommuniststyret monopoldriften af Ungarns vinindustri. Hvor man førhen havde været uhyggeligt kvalitetsorienteret, blev filosofien nu en helt anden; der skulle produceres så meget som muligt.

Resultatet var ikke overraskende, at landets vines kvalitet dykkede til bunds. De få gode vine, som trods alt så dagens lys under kommuniststyret, nåede sjældent uden for østblokken, og mange vinnydere i den vestlige verden lod simpelthen Ungarn gå i glemmebogen.

Ungarsk vin i dag

Efter kommuniststyrets opløsning er der kommet andre boller på suppen. Man skulle næsten tro, at de udenlandske investorer blot havde gået og sparet op i den tid, hvor kommunisterne formente dem adgang til landet.

Ungarn har været genstand for en stor bølge af udenlandske investeringer, men der skal endnu mere til. En del af de udenlandske investorer har nemlig kun ønsket at lave så billige vine som muligt, og det er ikke sådan, man udforsker potentialet.

Geografi og klima i Ungarn

Ungarn præges af et ganske barskt fastlandsklima, med iskolde vintre og somre nogenlunde lige så varme som i Bordeaux. Nedbøren falder hovedsageligt om vinteren og skaber ikke de store kvalitetssvingninger mellem årgange.

Floden Donau deler landet i en østlig og vestlig halvdel. Den vestlige del kaldes Transdanubia, imens østparten deles mellem Aföld (også kendt som Great Plain) i syd samt Mátra-massivet (også kendt som Northern Massif) og Tokaji i nord.

Druesorter i Ungarske vine

De ungarske vine er i vid udstrækning varietale, hvorfor det er nødvendigt at besidde et vist kendskab til landets druer. Cabernet Sauvignon, Merlot og Chardonnay har for længst gjort deres indtog, men de mere traditionelle sorter skaber mindst lige så flotte resultater.

Ungarske druesorter til hvidvin

Furmint

En fin vinsort, som er hovedingrediensen i de søde Tokaji-vine. Furmint er letmodtagelig over for ædelråd og modner meget langsomt. Druen kendetegnes ved et højt syre- og sukkerindhold, som gør Furmint-vine velegnede til lang tids henlæggelse.

Hárslevelü

En meget aromatisk drue, som er udbredt i hele Ungarn. Hárslevelü besidder ikke den samme syre som Furmint, men modner lige så sent og kan også angribes af ædelråd. De to druer supplerer hinanden godt og ses ofte sammenblandede, hvilket for eksempel er tilfældet ved fremstilling af Tokaji. Som tør vin er Hárslevelü temmelig fyldig.

Királyleánykas

Grøn drue med parfumeret, Muscat-agtig aroma og moderat syre. Királyleánykas-vine udbydes ofte i en halvtør stil. I takt med at moderne fremstillingsmetoder vinder frem, vil vi måske se Királyleánykas-vine med en større friskhed, som vil klæde druesorten umådeligt vel.

Zeta

Tidligere kendt som Orémus. En krydsning af Furmint og Bouvier. Zeta-vine er aromatiske med stor fylde og moderat syre. Druen kendes især som ingrediens i Tokaji Aszú.

Ungarske blå druer

Kadarka

Denne druesort anvendes til ret lyse rødvine med mere frugtsyre end tannin og med en intens frugtaroma, ofte med et strejf af peber. Kadarka er en af nøgledruerne til fremstillingen af Egri Bikavér.

Internationale druesorter på ungarsk

Ungarn dyrker mange af de samme druesorter, som man finder i resten af Europa. På etiketterne benævnes flere af druesorterne på ungarsk. Her er de vigtigste:

Kékfrankos = Blaufränkisch. Kékmedoc = Merlot. Kékoportó = Blauer Portugieser. Muskotály = Muscat. Olaszrizling = Welschriesling. Szürkebarát = Pinot Gris. Tramini = Gewürztraminer. Zöld Veltelini = Grüner Veltliner.

Ungarns vigtigste vinområder

Transdanubia

De fleste af Ungarns vinområder ligger i Transdanubia, området vest for Donau. Distriktet Badacsony kendetegnes ved en vulkansk jordbund og har længe været kendt for sine kraftfulde, fyldige vine lavet af Szürkebarát (Pinot Gris).

Distriktet Villány-Siklós laver et meget bredt spektrum af vine, såvel drue- som kvalitetsmæssigt. Hárslevelü opnår hér sine mest kraftfulde resultater, og Kékfrankos (Blaufränkisch) og Pinot Noir er gennemgående af god kvalitet.

Szekszárd er et af Ungarns mere udviklede områder. Der fremstilles gode, friske hvidvine på Zöld Veltelini (Grüner Veltliner), Chardonnay og Királyleánykas. Sidstnævnte er et godt bud på en potentiel eksportsucces, især hvis produktionen moderniseres fuldt ud, og vinene gøres mere sprøde.

Desuden bør man nok markedsføre Királyleánykas-vine under et andet navn end druens syvstavelses-titel. Der fremstilles også attraktive rødvine i Szekszárd, især kan Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Kékfrankos (Blaufränkisch) være værd at prøve.

Tyreblod og vin fra Mátra-massivet i Ungarn

For foden af Mátra-bjergene finder vi landets mest kendte rødvinsområde, Eger. Det er her eksportsuccesen Egri Bikavér, på eksportmarkedet kaldet Bulls Blood (tyreblod på dansk), dyrkes.

40 % af vinens druesammensætning skal udgøres af Kékfrankos (Blaufränkisch) og/eller Kadarka. Til de resterende 60 % kan der anvendes Kékoportó (Blauer Portugieser), Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Kékmedoc (Merlot), Pinot Noir, Syrah og/eller Zweigelt.

Med så vidt forskellige druer at vælge imellem er det klart, at stilen varierer fra producent til producent. Fælles for vinene er dog en generel høj kvalitet, og de fleste producenter fokuserer mere på finesse og balance end kraft og fedme.

Hvad er Tokaji?

Uanset hvor anerkendte vinene fra Eger er, vil de næppe nogensinde opnå de samme grad af berømmelse som de, der laves omkring byen Tokaj.

Det er i de fleste tilfælde druen Furmint, eventuelt iblandet en dosis Hárslevelü, Muscat eller Zeta, der står bag områdets superbe hvidvine. Der laves flere forskellige vintyper omkring Tokaj.

Tokaji Furmint

Den mest almindelige type, lavet af 100 % Furmint. Tokaji Furmint er enten tør eller halvtør og oftest krydret og utroligt charmerende. Bemærk, at der også laves en mindre mængde vine af denne type, blot af Hárslevelü i stedet for Furmint - disse kaldes logisk nok Tokaji Hárslevelü.

Tokaji Szamorodni

En ganske vægtig hvidvin, tør eller halvtør og ret syrlig. Vinen laves af et miks af almindelige og ædelrådne druer. Furmint dominerer druesammensætningen, men flere andre er tilladte. De bedste Tokaji Szamorodni-vine kan minde om en rustik udgave af en tysk Auslese Trocken fra Franken, og kan være ret imponerende.

Hvad er Tokaji Aszú?

Vinen, der har gjort Ungarn verdensberømt. Tokaji Aszú laves af senthøstede, ædelrådpåvirkede druer. Efter høst lader man de indskrumpede druer “dryppe af”. Det vil sige, at man lader dem udskille en smule af deres most, uden at presse dem. Det ekstremt sukkerholdige afdryp kaldes Eszencia og skal til forskel fra resten af mosten ikke gæres.

Efter endt afdrypning presses druerne, og mosten gæres. Her er det vigtigt at bemærke, at druerne vinificeres i separate hold; druerne med størst andel ædel råddenskab benævnes “Aszú” (formentlig udledt af tyskernes Auslese) og holdes for sig selv.

Efter afsluttet gæring begynder blandingsprocessen. Først tilsætter man Aszú-vinen en dosis Essenz, således at man skaber en kun delvist vinificeret vin med højt indhold af sukker og ædel råddenskab. Denne eliksiragtige vin anvendes til at søde de øvrige vine.

Hvad er puttonyos?

Aszú-Essenz-blandingen måles op i Puttonyos. En Puttonyo er lig med ca. 25 kilogram.

Hvis den normale vin (136 liter vin i forbindelse med blandingen) tilsættes 80 kilogram, vil den blive udbudt som “Tokaji Aszú 4 Puttonyos”, fordi den indeholder 4 x 25 kilogram Aszú-Essenz-blanding.

Der udbydes Tokaji Aszú-vine med tre, fire, fem og seks Puttonyos. Jo flere Puttonyos, desto sødere og mere lagringsværdig en vin. Vinene udbydes i små buttede flasker a 50 centiliter. Aszú vinene lagrer herefter i tre år: 2 år på fad og et år på flaske.

Seks Puttonyos-vine er uhyggeligt svære at opdrive, men finder man én, er det hele besværet værd. Vinen vil kunne henlægges ekstremt længe (hundredårige eksemplarer er i dag fuldt ud drikkelige) og vil besidde en fabelagtig aroma af blomme og en lang, silkeagtig smag.

Hvad er Tokaji Essencia?

I de senere år er der begyndt at dukke rene Essenz-vine op.

Priserne er astronomiske, også selv om de som regel tappes på meget små flaskestørrelser. Prøv én en dag, hvis du vil smage, hvor koncentreret sødmefuld en vin kan være, uden at miste vinøsiteten.

Gå på opdagelse hos vinbønder fra hele verden!



wine-producer

Kender du en vinbonde vi ikke kender..?

Send os et vin-bonde-hint

Finans
”markant øgning af aktivitet på platform”
Berlingske
  ”en ny udfordrer på det komplicerede danske vinmarked”
Børsen
”jeg vil helt sikkert handle på den måde igen”
- Ole Troelsø
EHandel
  ”2. pladsen i bedste nye e-handelsvirksomhed 2021 og 2022”
EHandel
  ”KOBAJ har skabt en revolutionerende ny måde at købe vin på”
- Niels Ehler

KOBAJ Community

Vil du også dele dine tanker med resten af KOBAJ-fællesskabet, så skriv en mail til info@kobaj.com

language_flag Christian
Perfekt service..

och underbara viner, så kul att handla från er. Rekommenderar er till flera vänner 💐 Mvh Christian

language_flag Lone
Jeg vil bare sige, at jeg er så tilfreds

Konceptet er perfekt - god, virkelig god ide- og det virker. Super service. Jeg vil fremover købe al (for meget) vin her👍👍👍 De bedste hilsner Lone

language_flag Kasper
Det känns prisvärt

Är hemskt nöjd med mitt första köp hos er och har lagt en till order redan. Det känns prisvärt, roligt och givande 🙂 Det är ett roligt sätt att testa viner som inte finns på Systembolaget.

language_flag Stefan
Jeg er vild med jeres koncept og har netop bestilt for tredje gang

Mange tak for det hurtige svar og den gode løsning😊 Det glæder mig, at jeg kan købe med ro i sindet. Jeg har allerede anbefalet jer til nogle venner, og vil bestemt fortsætte med at gøre det.

language_flag Bengt
Vilken fantastisk service!

Jag har fått besked om att en låda är på väg! Hjärtligt tack! Bengt

language_flag Lasse
Jag har nu gjort två inköp från KOBAJ.com

Mest för att testa er affärside och hur servicen skulle funka. Är mycket imponerad av hur väl allt fungerat. /Lasse

language_flag Tina
Jeg vender tilbage og køber mere!

Tusinde tak for hjælpen😃 Jeg vender tilbage og køber mere, synes, at det er et helt fantastisk koncept!! Hav en god sommer ☀️ Mvh Tina

language_flag Ejnar
Det er et fedt koncept I har.

Jeg må sige at jeg her efter de første køb er MEGET tilfreds med KOBAJ konceptet og den ydede service 😊 Mvh Ejnar

language_flag Kim
Jeg er godt tilfreds med jeres leverancer, og synes det er et spændende koncept.

Hele Kobaj-konceptet er virkelig velfungerende, hvilket også gør jeg har anbefalet jer til alle vennerne 👍🍷 M.v.h. Kim