wine-maker
Ny hos KOBAJ?
x wine-maker
Find dinunderlines vinbonde


Ryd filter
Populære søgninger
Land & område
Område
Drue søgninger
wine-producer

Samkøb fra vingårde i Sydafrika

Mange vinelskere vil mene, at Sydafrika er det mest europæiske af vinlandene fra den nye verden. Klimaet er meget som det europæiske, og måden, de laver vin på er på mange måder den samme. Deres brug af egefade og bestemmelse høsttidspunkter læner sig mere op ad Europa end eksempelvis Nord- og Sydamerika og i særdeleshed Australien. Druesorterne er de klassiske europæiske, som vi ser i resten af Verden. Med undtagelse af en, nemlig Pinotage, som er sydafrikanernes egen.

Her på siden er samlet alle de sydafrikanske vinbønder, der sælger deres vin via KOBAJ.com. Fælles for dem er, at de ønsker at sælge direkte fra deres stalddør, og derefter pakke og sende vinen direkte til din dør. Ved at handle vin på den måde, støtter du direkte den enkelte vinbonde. Og dermed behøver vinbonden ikke bruge ressourcer og tid på at rejse verden tynd for at sælge deres vine til vingrossister eller importører. Du sparer altså det klassiske grossist-importør-mellemled væk, når du handler via KOBAJ.com.

Vingårde i Sydafrika

bell-icon
Udløber om
3 dage
Anthonij_Rupert_Wyne
Ekstra info
hashtag-icon Samkøbsnummer: 2832
user-icon Startet af: Wine4u.dk
truck-icon Forventet levering: Tor 1. sep
15 kasser
10 mere for at
sikre samkøbet
Anthonij Rupert Wyne
location-icon Western Cape, Sydafrika
Vi passer nogle af landets ældste vinplanter
price-icon
Priser fra DKK 92,-
case-of-wine-icon
Tidl. samkøb 8
location-icon
bell-icon
du bestemmer
selv antal dage
Bellingham
Ekstra info
hashtag-icon Samkøbsnummer: Samkøbet skal startes først
user-icon Startet af: Dig?
truck-icon Forventet levering: EU: 3 uger og USA: op til 20 uger
Samkøbet er ikke startet endnu
..men det kan du!
Bellingham
location-icon Western Cape, Sydafrika
Siden 1693 har vores ambition været den samme
price-icon
Priser fra DKK 69,-
case-of-wine-icon
Minimum 25 kasser
location-icon
bell-icon
du bestemmer
selv antal dage
Franschhoek_Cellars
Ekstra info
hashtag-icon Samkøbsnummer: Samkøbet skal startes først
user-icon Startet af: Dig?
truck-icon Forventet levering: EU: 3 uger og USA: op til 20 uger
Samkøbet er ikke startet endnu
..men det kan du!
Franschhoek Cellars
location-icon Western Cape, Sydafrika
De franske grundlæggeres arv lever videre i vores vine
price-icon
Priser fra DKK 69,-
case-of-wine-icon
Minimum 25 kasser
location-icon
bell-icon
du bestemmer
selv antal dage
Old_Road_Winery
Ekstra info
hashtag-icon Samkøbsnummer: Samkøbet skal startes først
user-icon Startet af: Dig?
truck-icon Forventet levering: EU: 3 uger og USA: op til 20 uger
Samkøbet er ikke startet endnu
..men det kan du!
Old Road Winery
location-icon Sydafrika, Sydafrika
Vi ærer magien fra vores gamle vinstokke
price-icon
Priser fra DKK 78,-
case-of-wine-icon
Minimum 25 kasser
location-icon

Sydafrikansk vin - Nye tider

Efter nogle år med valutasvingninger, som har afholdt mange vingårde fra at eksportere, er Sydafrikas vine igen klar til at erobre de danske middagsborde. Landet har gennemgået en hæsblæsende udvikling; kvaliteten er skudt i vejret, og mange nye distrikter og hundredvis af nye vingårde er kommet på kortet. En meget interessant detalje er, at de sydafrikanske vinbønder er begyndt at opdyrke de køligste og mest vindblæste områder, hvilket gør vinene mere elegante og udtalt mineralske.

Historien om sydafrikansk vin - En vigtig del af provianten

Den første kolonisation af Sydafrika skete i 1652, da Hollands Ostindiske Handelskompagni oprettede en provianteringsstation. Målet var at forsyne handelsflåden med vitaminrige levnedsmidler og derved undgå, at søfolkene døde af skørbug og andre fejlernæringssygdomme. I denne forbindelse var det naturligt, at man ud over at dyrke grøntsager og frugt også plantede vinstokke (vin holder sig bedre end friske grøntsager og var et væsentligt mere attraktivt kosttilskud end tørrede abrikoser).

Vinlusen leder til dannelse af kooperativ i Sydafrika

I 1886 kom vinlusen til Sydafrika, hvor den frem til starten af 1900-tallet udraderede vinmarker i flæng. Herefter skete en massiv vinplantningsbølge, idet de sydafrikanske vinbønder ville indhente det tabte. Dette resulterede i en gigantisk overproduktion, hvilket ledte til dannelsen af Kooperatiewe Wijnbowers Vereniging van Zuid Afrika (KWV) i 1918.

KWV indførte vindyrkningskvoter for at komme overproduktionen til livs og fastsatte i samme forbindelse en minimumspris for druer. Herved gik vinbønderne ikke konkurs, da de mindskede deres produktion, men fastsættelsen af minimumspriser for druer favoriserede i høj grad de store kvantitetsorienterede vindyrkere frem for de små kvalitetsorienterede.

Teknologisk revolution, virus og importforbud

Det verdensomspændende vin-boom indtraf i 1960erne, og ligesom i resten af verden indførtes thermovinifikation, rustfri ståltanke samt et væld af andre nye kvalitetsfremmende opfindelser. Det bør dog her bemærkes, at KWV havde forbudt import af vinstokke, for at undgå diverse plantevira. Ironisk nok var de sydafrikanske vinmarker i forvejen blandt verdens mest virusbefængte. Forbuddet bevirkede således, at den topmoderniserede vinindustri måtte nøjes med andenrangsvinstokke som “råmateriale”.

Apartheid og boykot af vin fra Sydafrika

I 1980erne indførtes handelsboykotten mod det sydafrikanske apartheid-styre. Dette bevirkede, at mange mindre producenter gik konkurs. De større producenter, som havde tilstrækkelig kapital, overlevede og kunne efter sanktionernes ophør tilbyde mængder af modne vine fra 1980erne.

Sydafrika i dag

Siden apartheids afskaffelse i starten af 1990erne har Sydafrikas vinindustri gennemgået en kæmpe forvandling. Man har afskaffet kvoter, minimumspriser og forbuddet mod at importere vinstokke og har dermed muliggjort produktion af topvine.

Bedste sydafrikanske vine

Vigtigst af alt er dog den indstilling, man finder blandt vinproducenterne; det gælder ikke om at være billigere end de andre vinlande - det gælder om at være bedre. Ligesom mange andre steder i verden er det først og fremmest de mindre, privatejede vinfirmaer, der skaber de bedste vine, men kooperativerne kan til gengæld sagtens følge med i value for money-kategorien.

Økonomisk set er den sydafrikanske vinindustri meget skrøbelig, men hvis eksportmarkedet, herunder også det danske, for alvor tager Sydafrikas nye bølge af kvalitetsvine til sig, burde producenterne kunne klare skærene.

KWV i dag

Sydafrikas historiske, tidligere statsejede kooperativ-mastodont er nu blevet en moderne, privatejet vingård. De fleste små producenter nærer sjældent varme følelser for KWV, som de beskylder for at presse markedet og bruge bulldozer-metoder (såvel i vinfremstilling som i salgssituationer), men som forbruger kan man ikke beklage sig over de vellavede vine til ekstremt attraktive priser.

Ingen sydafrikansk landbrugsstøtte og masser af Sauvignon Blanc

Modsat deres kolleger i andre vinlande er der ingen landbrugsstøtte til økonomisk trængte vinbønder i Sydafrika, og derfor skal der pinedød være en efterspørgsel på den vin, man dyrker. Det har fået mange til at udplante især Sauvignon Blanc, som der er stor, global efterspørgsel på i disse år.

Desværre bliver druen ofte udplantet i blinde på alt for varme marker, og derfor støder man på alt for mange halvkogte Sauvignon Blanc-vine, som en velmenende kældermester har forsøgt at redde ved at tilsætte en alt for stor portion kunstig syre, som efterlader en fad, grynet fornemmelse på tungen.

Sydafrikas vinmarker - Den gamle jord

Sydafrika er det vinproducerende land i verden, som har den ældste jordbund. Det skyldes, at der ikke har været en istid i landet, siden jorden hævede sig. Mens resten af verdens vinstokke gror på jord, som først blev sluppet af ismassernes tag for ca. 50 millioner år siden, har den sydafrikanske jord været blottet for vind og vejr i 450 millioner år.

Derfor er jorden i Sydafrika ekstremt mager, og pH-værdien er meget lav, det vil sige at jorden er syrlig. For at plante vinstokke er det en forudsætning, at man præparerer jorden, hvilket typisk indebærer, at man pløjer ned til 1,2 meters dybde og tilsætter jorden en dosis kvælstof (gødning) og kalk.

Skifer i sydafrikanske vinmarker

I et land, hvor nedbøren ofte er ekstremt begrænset, er skiferholdig jordbund en gave til vinbonden. Skifer er i realiteten komprimeret ler, og den kan suge og lagre vand ekstremt godt. Der findes skifer i mange af Sydafrikas vindistrikter, men mest iøjefaldende er forekomsterne i WO Voor-Pardeberg, WO Cederberg og WO Calitzdorp.

På grund af jordbundens høje alder er skiferen som regel nedbrudt til småstykker og ikke de blanke, solreflekterende sten, man kender fra Mosel og Priorat. Det, at skiferen er mere nedbrudt, øger dens evne til at lagre vand yderligere.

Geografi og klima i Sydafrika

99 % af Sydafrikas vinområder ligger i Cape, dvs. den sydvestlige del af landet omkring Cape Town. Den vigtigste faktor i forbindelse med klimaet i Cape er, hvor kystnært man befinder sig. Befinder man sig langt inde i landet, er klimaet tørt og kan temperaturmæssigt sammenlignes med for eksempel Sicilien.

Er man derimod i nærhed af havet, vil temperaturen være langt lavere som følge af de iskolde havstrømme fra Antarktis. De kystnære områder kan temperaturmæssigt sammenlignes med Bourgogne.

Mineralske vine fra vindblæste marker

Mens man i andre lande må betale i dyre domme for vine med mineralske nuancer, er det almindeligt at støde på mineralske elementer i selv de allerbilligste vine fra Sydafrika. Der er ikke fundet noget endegyldigt svar på, hvorfor vinene ofte er så udtalt mineralske, men de fleste eksperter peger på, at vinmarkerne er ekstremt udsatte for vind, hvilket stresser vinstokkene og frembringer de mineralske nuancer. De mest mineralske vine laves i WO Elim, tæt efterfulgt af WO Hemel-en-Arde Valley, WO Elgin, WO Cape Point og WO Constantia, som alle er kystnære, vindrige områder.

Cape Blend - blandingsvin med Pinotage

Hvis der står Cape Blend på en vinetiket, er der tale om en rødvin lavet på 30-70% af blendet Pinotage og et antal andre druer, typisk Merlot og/eller Cabernet Sauvignon. Cape Blends er ofte flagskibet blandt en vingårds rødvine.

Cape Ruby, Tawny og Vintage - Sydafrikas røde hedvine

Flere Sydafrikanske vingårde laver røde hedvine på de samme druer og efter de samme metoder, som den portugisiske portvin. Vinene bærer følgende betegnelser:

De bedste Cape Vintages og Tawnies laves i WO Calitzdorp.

Cap Classique - Sydafrikas mousserende vine

Hvis der står Cap Classique på etiketten, er der tale om en mousserende vin lavet efter champagne-metoden, hvilket vil sige med andengæring på flaske. Loven kræver desværre kun, at vinen lagres 9 måneder inden degorgering, og det er alt for lidt, hvis der skal laves kvalitet.

De seriøse producenter lagrer vinene mindst 18 måneder, og kvaliteten kan være helt og aldeles fremragende. Grundet det lave lønniveau i Sydafrika er prisen på god Cap Classique ofte meget attraktiv, og der er meget, der tyder på, at vi kommer til at se meget mere til vinene herhjemme i de kommende år.

Pinotage - Sydafrikansk drue

I 1925 blev Pinotage skabt af den sydafrikanske professor Perold ved en krydsning mellem Pinot Noir og Cinsault (sidstnævnte blev den gang kaldt Hermitage, hvilket ligger til grund for navnet).

Druesorten er hårdfør, tidligt modnende og fremstilles i et væld af forskellige stilarter. Ofte er vinen lidt for voldsom og alkoholisk efter manges smag, men vinmagerne bliver bedre og bedre til at fremhæve vinens elegance og dæmpe alkoholstyrken.

Nouvelle - Den grønne nationaldrue?

Sydafrika har også en hjemmelavet hvidvinsdrue; den grønne Nouvelle. Nouvelle er en krydsning mellem den friske Cape Riesling og den mere fedmefulde Semillon. Druen blev udviklet i 1962, udplantet kommercielt i 1997, og i skrivende stund er der kun et halvt dusin nouvelle-vine på markedet, men der er masser af nyplantninger, så vi kommer til at se meget mere til druen.

Sydafrikas vinlovgivning

I 1973 fastsatte man en vinlovgivning, ofte omtalt som Wine of Origin (WO). Sydafrikanske vine blev forsynede med banderoler, der med farverne blå, grøn og rød signalerede, hvorvidt etikettens oplysninger om henholdsvis høstår, druesort og oprindelse var korrekte. Siden 1992 er trefarve- systemet blevet skiftet ud med et gråt mærke, som angiver vinens kvaliteter i skrift.

Regioner, vindistrikter og wards i Sydafrika

De sydafrikanske vinområder er inddelt i regioner (fx Coastal Region), som inddeles i mindre distrikter (fx Stellenbosch District), som atter inddeles i endnu mindre wards (for eksempel Bottelary Ward). Så langt så godt, men så kommer alle undtagelserne.

Nogle distrikter ligger uden for de overordnede regioner, og nogle wards ligger hverken i et distrikt eller en region. Det forvirrer, og de sydafrikanske vinbønder ville være bedre tjent med et mere logisk opbygget system.

Identitet haves - appellationer på etiketter efterlyses

Sydafrikas vine er karakterfulde, og flere af appellationerne har en tydelig smagsprofil. For eksempel er en Cabernet Sauvignon fra Bottelary Ward som regel meget mørk, fyldig og eukalyptusduftende. Men desværre sælges vine fra Botellary Ward ofte kun under den overordnede, og mere kendte appellation, Stellenbosch’ navn.

Det skyldes dels, at mange mindre vinproducenter ikke tør nævne små underappellationers navne på etiketterne af frygt for, at forbrugerne vil blive forvirrede og fravælge vinene. Men det skyldes også, at store vinproducenter, som opkøber druer, ikke ønsker at markedsføre de små appellationers identiteter. Hvis appellationerne blev kendte, kunne druepriserne jo risikere at stige.

Distinctive Wine of Origin

Sydafrika har pr. 2006 fået en ny appellationskategori, Distinctive Wine of Origin (DWO). Endnu er der ikke oprettet nogle DWO-appellationer, men der er flere oplagte muligheder. En DWO defineres lokalt af producenterne selv og skal angive præcis, hvilke marker vinen skal stamme fra, og hvilken druesort vinen skal laves på. For eksempel kunne man forestille sig, at der blev lavet en DWO for Elim Sauvignon Blanc eller for Calitzdorp Cape Vintage.

Sydafrikas Breede River Valley Region

Den store Breede River Valley Region omfatter distrikterne Breedekloof, Robertson, Swellendam og Worcester.

Breedekloof District

For øjeblikket skæmmes billedet i Breedekloof desværre af alt for mange kogte Sauvignon Blanc-vine, som ikke smager godt, uanset hvor megen kunstig syre de end tilsættes. Distriktet rummer to wards, Goudini og Slanghoek, hvoraf sidstnævnte leverer de bedst strukturerede vine, både hvad angår rødog hvidvin. Sémillon og Chenin Blanc leverer de bedste hvidvine med en rimelig friskhed, mens Cabernet Sauvignon og Shiraz anvendes til fedmefulde, bløde og ret simple rødvine.

Bemærk, at Breedekloof er et nyoprettet distrikt med mange nye producenter. Ambitionerne hænger uden på tøjet af mange af vinbønderne, og her kommer stensikkert til at ske spændende ting og sager meget, meget snart.

Robertson District

Jordbunden i Robertson er meget kalkholdig, og det gør vinene usædvanligt lagringsdygtige. Distriktet kendes først og fremmest for hvidvine på Sauvignon Blanc og Chardonnay, som rangerer blandt landets allerbedste. Robertsons rødvine bærer også præg af kalken og er bemærkelsesværdigt utilgængelige og ucharmerende i deres første fem-seks leveår.

De bedste rødvine laves på Cabernet Sauvignon og kan udvikle en forrygende kompleksitet i en kølig, tannisk stil, som man sjældent støder på uden for Bordeaux. Der er oprettet ni wards i Robertson-distriktet, men da 99 % af vinene sælges som ”Robertson”, er der ingen grund til at beskrive dem individuelt. Robertsons ni wards er: Agterkliphoogte, Bonnievale, Boesmansriver, Eilandia, Hoopsrivier, Klaasvoogds, le Chasseur, McGregor og Vinkrivier.

Worcester District

Det ekstremt tørre Worcester-distrikt (udtales wusta) domineres af storproduktion, kooperativer og prisbillige, simple vine. En stor del af vinen anvendes til destillering, blandt andet i KWV’s brandy- estilleri, som er det største af sin slags i verden. Der er så småt ved at være tegn på kvalitetsforbedringer i Worcester, navnlig i Nuy Ward, hvor Chenin Blanc og Cabernet Sauvignon giver pæne, om end meget solmodne vine. I Worcesters to andre wards, Aan-de-doorns og Scherpenheuvel, er man tilsyneladende endnu ikke begyndt at forbedre kvaliteterne.

Swellendam District

Swellendam er den sydlige forlængelse af Robertson-distriktet. Swellendam kendetegnes ved dyrkningsbetingelser, som minder om Robertsons, men vinproduktionen i distriktet er betydeligt mindre udviklet. Der ligger to wards i Swellendam, Buffeljags og Stormsvlei, men navnene ses stort aldrig nævnt på vinetiketter.

Klein Karoo Region i Sydafrika

Klein Karoo er en stor appellation, som domineres af et meget varmt klima, men flere steder finder man køligere mikroklimaer, og her er der begyndt at dukke spændende vine op. Den sydafrikanske appellations-logik slår kolbøtter i Klein Karoo, hvor der ligger et distrikt uden wards, samt fem wards uden for distrikter.

Calitzdorp District – Sydafrikansk portvin

Calitzdorps solbagte skiferjorder er som skabt til dyrkning af de traditionelle portvinsdruer såsom Tinta Barrocca, Touriga Nacional Souzão og Tinta Roriz. Druerne anvendes til forstærkede rødvine, som ikke må kaldes portvin, fordi de ikke laves i Porto.

De bedste vine er direkte sammenlignelige med ægte port, både i stil og kvalitet. Tager man de opskruede priser på eksempelvis Vintage Port i betragtning, burde de attraktivt prissatte vine fra Calitzdorp fortjene en langt mere fremtrædende plads på de danske spiseborde.

Wards i Klein Karoo

De fem wards i Klein Karoo udmærker sig ved at være køligere end resten af regionen. Montagu ward leverer god eksotisk Chardonnay, mens Tradouw ward har vist sig exceptionelt velegnet til Cabernet Sauvignon og Merlot i en jordet, kraftigt struktureret stil.

Potentialet i de Outeniqua og Upper Langkloof, skjules for øjeblikket bag en skov af solbagte Sauvignon Blanc-beplantninger, som bruges til voldsomt syre-korrigerede vine, der er virkeligt svære at nære sympati for. Det nyeste område Tradouw Highlands arbejder med Sauvignon Blanc, men også andre druer som eksempelvis Shiraz.

Coastal Region i Sydafrika

Regionen Coastal Region omfatter Sydafrikas mest berømte vinområder, blandt andet de to distrikter Paarl og Stellenbosch samt Constantia ward.

Constantia ward

Der har været dyrket vinstokke i Constantia ward siden 1685, hvilket gør det til det ældste, endnu eksisterende vinområde i Sydafrika. En stribe af vingårdene i Constantia Ward indeholder ordet Constantia i deres navne. Det kommer sig af, at der oprindeligt lå én stor ejendom i området, som siden hen er blevet splittet op i mange mindre gårde. Constantia ligger tæt på det kølende hav, og det sætter sit tydelige præg på vinene, som er usædvanligt friske og elegante efter Sydafrikanske forhold.

Appellationens mest efterspurgte vine netop nu er Sauvignon Blanc-vinene, som kan opnå en lækker intensitet og rigdom, uden at kamme helt over i eksotisk frugt. Den gennemsnitlige kvalitet blandt Semillon-vinene er ligeledes høj, og stilen svinger ligeledes mellem det stålagtigt rene og det eksotiske og fedmefulde.

Constantias rødvine laves enten i en let, frisk stil, eller også i en meget solmoden form afhængig af, om vinen stammer fra et af de små, meget varme mikroklima- lommer, som man fi nder i det kuperede terræn. Cabernet Sauvignon og/eller Shiraz tegner sig for de fl este af de bedre vine. En enkelt producent laver en fantastisk varietal Cabernet Franc, som må regnes blandt en af druens bedste præstationer uden for Frankrig, og man må forvente, at fl ere følger hans eksempel. Pinot Noir-druen er udbredt i Constantia, men resultaterne er ikke overbevisende.

Vin de Constance - Sydafrikas søde juvel

Constantias stolthed er imidlertid en dessertvin; Vin de Constance. Vinen laves på Muscat de Frontignan, der høstes sent og er en sød vin. Den bliver ikke produceret med ædel råddenskab og går under navnet ”Natural Sweet Wine”. Der produceres dog ædelsød vin andre steder i Constantia. Resultatet er en ravgylden vin med en intens, rosinagtig sødme og et kolossalt lagringspotentiale.

Cape Point District

Man får nærmest ondt af vinstokkene i Cape Point-distriktet. Vinmarkerne ligger uskærmet for den kølige vind fra det indiske ocean, som blæser hver evig eneste dag. Vinden sænker dels temperaturen i distriktet, men den stresser også vinstokkene, hvilket gør vinene mere dæmpede og mineralske, frem for eksotiske og frugtige.

Cape Point laver først og fremmest Sauvignon Blanc og Semillon i ren og skær verdensklasse. De bedste eksemplarer er koncentrerede og meget lagringsdygtige. Vinden i Cape Point lader til at være for skrap til produktion af kvalitetsrødvine, og forsøg med Pinot Noir er ligefrem blevet opgivet, fordi vinstokkene simpelthen gik ud.

Tygerberg District

Sammenlignet med Constantia ligger Tygerberg District en smule længere inde i landet, så man kunne tro, at distriktet var varmere. Imidlertid ligger markerne i Tygerberg højere (typisk 300 meter over havet), så temperaturen er lige så moderat som i Constantia. Desuden er jordbunden i Tygerberg rig på brudstykker af skifer, mens den i Constantia indeholder sandsten og granit.

Vinene fra Tygerberg er en anelse mere kødfulde og mere kontant smagende i forhold til rivalerne fra Constantia. Tygerberg rummer to wards; Durbanville og Philadelphia. Durbanville Ward er det mest fremtrædende af de to og leverer fremragende vine på først og fremmest Sauvignon Blanc.

De bedste vine er nærmest umulige at skelne fra væsentligt dyrere topvine på Sauvignon fra Marlborough i New Zealand. Chardonnay, Merlot og Cabernet Sauvignon er også gode, om end ikke på niveau med Sauvignon Blanc.

Paarl District

Paarl-distriktets vartegn er en klippeformation med tre spidser, hvoraf den største går under navnet ”Perlen” – Paarl på afrikaans. Distriktet ligger et godt stykke inde i landet, hvilket tydeligt kan aflæses på klimaet, som er hedt og regnfattigt. Kvalitetsmæssigt er Paarl et af Sydafrikas mest væsentlige distrikter, og begge underliggende wards leverer vine i særklasse.

Franschhoek Valley District

Distriktet danner rammen om Franschhoek by, som er Sydafrikas gourmet-hovedstad. Hvis du vil vide, nøjagtigt hvor godt en zebra kan smage, så er dette stedet. Der trækker fugtig, kølig luft ned i Franschhoek fra en dam oppe i bjergene, og marker, som udsættes for denne kølige luft, har et meget mildt klima.

På dalens bund dyrkes der fuldblodig, solmoden Cabernet Sauvignon og Merlot med stor succes, mens der på de kølige dalskråninger dyrkes fremragende Chardonnay og Pinot Noir i en elegant, næsten burgundisk stil. En del af druerne anvendes til fremstilling af god mousserende vin, fremstillet efter champagnemetoden.

Simonsberg-Paarl Ward

Simonsberg-Paarl Ward ligger på den nordlige side af Simonsbjerget, hvis sydlige side ligger i Stellenbosch. Paarl-delen af bjerget er den varmeste og egner sig næsten udelukkende til rødvinsproduktion. Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Merlot er stjernerne i Paarl-Simonsberg, og vinene er ikke for tøsedrenge - masser af farve, alkohol og tannin. De bedste vine er formidable. Søger man lignende vine med en anelse mere finesse, skal man prøve vinene fra Simonsberg-Stellenbosch.

Voor-Paardeberg Ward

Voor-Paardeberg Ward ligger i det nordvestlige Paarl og er Sydafrikas svar på Spaniens Priorat. Ligesom det var tilfældet i Gratallops i Catalonien, har en lille håndfuld ekstremt ambitiøse vinmagere bidt sig fast i appellationen, hvor de fremstiller exceptionelle vine. Terrænet er kuperet, og jordbunden er rig på nedbrudt skifer. Klimaet er knastørt, hvilket blandt andet kan afl æses på høstudbytterne, som sjældent er over de 20 hektoliter pr. hektar.

Mange steder finder man ekstremt gamle vinstokke, som dyrkes uden opbinding, det vil sige som bush vines. Flere af vingårdene arbejder ud fra biodynamiske principper. På rødvinssiden er Rhône-blandinger a la Syrah, Grenache og Mourvedre de mest vellykkede. Blandt hvidvinene er især Chenin Blanc og Viognier i særklasse, og de to druer ses af og til blandet sammen med stor succes.

Sydafrikansk vin fra Stellenbosch District

Stellenbosch er givetvis Sydafrikas mest kendte vindistrikt, og landets mest berømte vingårde ligger som perler på en snor, når man kører rundt i det bjergrige landskab. Bjergene spiller en vital rolle i Stellenboschs succes. Ved at bevæge sig op i højderne kan man finde marker, som er bagende hede om dagen og ganske kølige om natten, og det giver vinene struktur og kompleksitet. Stellenbosch er først og fremmest rødvins-land, og blandt andet leverer Pinotage-druen vine i topklasse i dette distrikt.

Banghoek Ward

Er et klassisk Stellenbosch-område med store højdeforskelle i terrænet. De bedste vine dyrkes mellem 300 og 500 over havet. Topvinene laves på Bordeaux-druer, især er Merlot og Cabernet Sauvignon i særklasse. Vinene tilsættes ofte en dosis Petit Verdot for struktur, samt evt. en dosis Cabernet Franc eller Malbec for ekstra fedme. Banghoeks vine kendetegnes ved en kraftig, nogle gange lidt stramtandet tannin.

Bottelary Ward

Bottelary Ward burde sende alle deres vinproducenter på erobringstogt til Danmark – deres vine rammer nemlig plet på de danske smagsløg. Rødvinene er næsten kulsorte, meget fedmefulde og udpræget chokolade-, lakrids- og eukalyptus-duftende. Samtidig er garvesyreindholdet i vinene moderat, hvilket virkelig burde gøre lykke blandt vinnydere, som sætter pris på f.eks. Shiraz-vine fra Barossa Valley.

Hvis man er på udkig efter en overdådig Pinotage, er det i Botellary, man skal lede. Pinotage-druen indgår også i adskillige vellykkede Cape Blends, hvor druen typisk parres med en eller flere Bordeaux-druer. Syrah-druen leverer ligeledes fornemme resultater.

I kraft af Bottelarys meget omvekslende topografi findes der også kølige mikroklimaer, hvor der med stor succes dyrkes Chardonnay og Pinot Noir. En del af disse to druesorter anvendes til fremstilling af mousserende Cap Classique af en imponerende høj kvalitet. Botellary udtales Bottelarei, med tryk på sidste stavelse.

Devon Valley Ward

Devon Valley Ward grænser op til Botellary, men vinene er radikalt anderledes. Devon Valley-vinene er lysere, slankere, mere finesserige og mere gemmeværdige. Devon Valleys bedste vine laves først og fremmest på Syrah, men alle Bordeauxdruer leverer også fornemme resultater. De bedste Syrah-vine er elegante og vinøse, og kan være overraskende komplekse. Vine på Bordeaux-druer er gennemgående stilfulde og moderat fedmefulde.

Jonkershoek Valley Ward

Jonkershoek Valley Ward grænser op til Banghoek ward. Den lidt stramme tannin, som kendes fra naboområdet, går igen i Jonkershoek-vinene, som desuden er lidt lettere og mindre fedmefulde. I de mest vindblæste mikroklimaer dyrkes der flot, mineralsk Sauvignon Blanc af meget høj kvalitet. Jonkershoeks rødvine er gennemgående slanke og ret tanniske med en krystalklar bæraroma. Cabernet Sauvignon og Merlot leverer Jonkershoeks bedste røde vine.

Papegaaiberg Ward

Papegaaiberg Ward er et lille område, som ligger mellem Devon Valley og Simonsberg-Stellenbosch. Til forskel fra de øvrige wards i Stellenbosch, hvor antallet af vine i international topklasse stort set er identisk med antallet af vingårde, er der langt mellem de virkelig ambitiøse vine i Papegaaiberg. I stedet fokuseres der på ”value-for-money”, hvilket der naturligvis ikke er noget galt i, men det er altså ikke her man skal lede efter vine med unikt terroirpræg. De fleste vine i Papegaaiberg laves i en frugtig, fedmefuld stil. Hvidvinene (Chardonnay er mest fremtrædende) er gerne ret eksotiske, mens rødvinene (Pinotage, Cabernet Sauvignon og Syrah) er solmodne, krydrede og moderat tanniske.

Simonsberg-Stellenbosch Ward - Sydafrikas bedste vinområde?

Simonsberg-Stellenbosch Ward er hjemstedet for så mange fantastiske vine, at man kunne skrive en bog alene om dette område. Af de seks wards i Stellenbosch har Simonsberg-Stellenbosch de højeste dagstemperaturer. Imidlertid er nætterne overraskende kølige, hvilket skyldes vinmarkernes høje beliggenhed, og at områdets skråninger er sydvendte og dermed modtager de kølende vine fra havet. Resultatet er koncentrerede vine med en kraftig tannin og ofte et fremragende lagringspotentiale.
Simonsberg-Stellenbosch er først og fremmest kendt som Pinotage-land. De bedste Pinotage-vine er intense og meget lagringsdygtige og kan med tiden udvikle en kolossal kompleksitet og finesse, som mest af alt minder om en moden Bourgogne Grand Cru fra en stor årgang.

Bordeaux-druerne opnår også exceptionelle resultater i Simonsberg-Stellenbosch. Navnlig varietale Cabernet Sauvignon-vine eller blends domineret af Cabernet Sauvignon, kan være helt fantastiske, med stor kompleksitet og en perfekt syrestruktur, som bevarer vinens elegance, selv efter to årtiers lagring. Simonsberg- Stellenboschs Cabernet Sauvignon- vine kendetegnes ved en udtalt tone af mynte.

Darling District

Darling er opkaldt efter Sir Charles Henry Darling, som var guvernørløjtnant i Cape-kolonien i 1850erne. Distriktet ligger et godt stykke oppe ad vestkysten, få kilometer fra Atlanterhavet og dettes kølige vinde. Det giver vinene en god friskhed og intensitet, noget som bestemt ikke er hverdagskost i Sydafrika.

Darling er overvejende et hvidvinsdistrikt, og Chardonnay og Sauvignon Blanc tegner sig ikke overraskende for flertallet af topvinene. Blandt rødvinene er det svært at få øje på nogen stjerner, men de Syrahbaserede er værd at prøve.

Groenekloof Ward

Et højtliggende område, hvor vinden uafbrudt tordner ind i vinstokkene og fremkalder en udtalt mineralsk karakter og en knitrende frisk syre i vinene, som hæver navnlig Sauvignon Blanc væsentligt over de øvrige vine fra Darling-distriktet.

Swartland District

Det nordøstlige hjørne af Swartland grænser op til Paarl-distriktet og dets Voor-Paardeberg ward. Ligesom i Voor-Paardeberg laves der her Priorat-lignende vine på Rhône-druer, blandt andet vinmageren Eben Sadies berømte Columella, som nok er Sydafrikas hotteste vin lige for tiden. Der ligger tre wards i Swartland-distriktet, som alle tre har et stort, men i vid udstrækning uudnyttet potentiale.

Wellington District i Sydafrika

Wellington District er en meget varm appellation, som især har potentiale for at lave topvine på Syrah. Desværre er der en mangel på dygtige vinmagere, og mange af vinene bærer præg af mangel på god hygiejne i kældrene. Når kvaliteten er god, er den til gengæld fremragende. De bedste Syrah-vine fra Wellington er intenst aromatiske og moderat tanniske - lidt a la Shiraz fra Coonawarra i Australien.

Den sydafrikanske Sauvignon Blanc-bølge er også skvulpet over Wellingtons marker, og selv om jordbund og klima på ingen måde er velegnet til den grønne drue, forsøger mange alligevel at lave vin på druen, men sjældent med gode resultater. Hvis eller når Wellingtons vingårde en dag får tilført den fornødne teknologi og knowhow, kan området blive en seriøs konkurrent til Australiens bedste Shiraz-vine.

Malmesbury Ward

Malmesbury Ward er endnu en varm, tør appellation. Jordbunden er rig på nedbrudt skifer og sporadiske forekomster af jern, der farver jorden rødlig. Det er, som om der ikke er nogen, der har ambitioner om at lave vine i international topklasse, men til gengæld er der heller ikke mange fejlbehæftede vine. De Syrah-, Pinotage- og Cabernet Sauvignonbaserede vine er Malmesburys bedste. Vinene fremstilles ofte i en ret moderne, poleret stil.

Riebeekberg Ward

Riebeekberg Ward er mindre fremtrædende end Swartlands andre wards. Måske er det på grund af et lille sandindhold i jordbunden, men det er som om, at vinene savner intensitet og skarphed. Der laves blandt andet pæne, meget solmodne rødvine på især Syrah og Pinotage, samt meget eksotisk smagende hvidvine på Semillon og Chardonnay.

Tulbagh District

Tulbagh ligger dobbelt så langt væk fra havet som Paarl, så det ville være logisk at antage, at der var ulideligt varmt. Men bjergene omkring Tulbagh-distriktet danner en hestesko, som får kølige vinde til at suse gennem vinmarkerne og holde temperaturen nede. Derfor finder man mange overraskende kølige vine med kompleksitet og elegance i Tulbagh.

Jordbunden i Tulbagh er meget stenet og minder ind i mellem om den, man finder i Châteauneuf-du-Pape. Det kræver store ressourcer at bearbejde jorden, hvilket sætter et vist præg på vinpriserne. Til gengæld er den gennemsnitlige kvalitet af distriktets vine også imponerende høj.

Tulbagh har meget godt at byde på. Der laves adskillige supervine på Syrah, ofte i en stil, der minder om Hermitage eller Cornas. Klassiske Bordeaux-blandinger af Cabernet Sauvignon tilsat en dosis Merlot og Petit Verdot finder man også, igen i en kølig, koncentreret og kompleks stil. På hvidvinssiden er Chardonnay-vinene mest overbevisende, selv om de mest ambitiøse vine gives et temmeligt massivt fadpræg, som nok vil afskrække nogle forbrugere.

Sydafrikansk champagne?

Mest interessant er måske, at der i Tulbagh er ved at blive etableret en storstilet produktion af mousserende vine af meget høj kvalitet og i en decideret frankofil stil. Druerne er Pinot Noir og Chardonnay, og flaskelagringen på gærresterne varer mindst lige så længe som den, der praktiseres i Champagne. Hvis produktionen virkelig kommer op i omdrejninger, og hvis prislejet kan holdes nede på det nuværende niveau, bliver de mousserende vine fra Tulbagh en dundrende succes.

Olifants River Region i Sydafrika

Olifants River domineres af masseproducerede vine af rimelig kvalitet til små priser. Regionen følger Olifants River-floden, som leverer vand til kunstvandingen. I den sydlige ende af Olifants River, nær flodens udmunding i Atlanterhavet, trækker der milde havvinde ind i fl oddalen og skaber nogle kølige mikroklimaer i Olifants River, som ellers er en meget hed region. De kølige områder leverer god Sauvignon Blanc, mens Chenin Blanc nok er den drue, der klarer sig bedst i de varmere områder.

Lutzville Valley District

Lutzville Valley og dens underliggende Koekenaap Ward er et glimrende eksempel på en kølig lomme i Olifants River. Vinene herfra er bemærkelsesværdigt friske, og især Sauvignon Blanc kan opnå en attraktiv sprødhed, som man ikke er forvænt med i Sydafrika.

Citrusdal Mountain District

Citrusdal ligger langt inde i landet, så medmindre man kommer godt op i højderne, er klimaet ekstremt hedt. Derfor skelnes der fornuftigt nok mellem Citrusdal Mountain og Citrusdal Valley. I Citrusdal Mountain dyrkes der vin i op til 600 meters højde, og vinene har en flot kølighed og friskhed. Der laves blandt andet god vin på Chenin Blanc, både mousserende og stille, samt attraktive rødvine på Pinotage og Cabernet Sauvignon. Piekenierskloof Ward er et særligt højtliggende, køligt underområde, og vinene herfra er udpræget friske.

Citrusdal Valley District

Der er varmt nede i dalen, og det afspejler sig med stor tydelighed i vinene. Distriktets mest kendte vine er meget solmodne dessertvine fra Citrusdal Valley lavet på Muscat. Der ligger desuden tre wards uden overordnede distrikter i Olifants River Region.

Bamboes Bay Ward

Bamboes Bay Ward ligger ved kysten; der er kun en lille kilometer mellem Atlanterhav og vinstokke. Vinden tordner ind i vinstokkene, stresser dem og gør vinene mineralske. Bamboes Bay er først og fremmest kendt for knitrende sprød Sauvignon Blanc i en udtalt mineralsk stil. Der eksperimenteres desuden med Pinot Noir i Bamboes Bay.

Spruitdrift Ward

Spruitdrift Ward er et af de varmere områder. Merlot, Cabernet Sauvignon og Pinotage giver lovende resultater. Kvalitetsniveauet er ikke ambitiøst, men priserne er også helt i bund.

Vredendal Ward

Vredendal Ward er nabo til Spruitdrift, og her er også tale om et område, hvor der fokuseres på små vine fra høje høstudbytter til meget lave priser. De bedste vine laves på Cabernet Sauvignon, Shiraz og Muscat.

Distrikter uden for regioner i Sydafrika

Overberg District

Overberg grænser op til så vidt forskellige områder som Stellenbosch og Robertson, så det kan næppe overraske, at distriktet byder på store variationer i jordbunds- og klimaforhold. Overberg rummer to vidt forskellige wards, hvoraf Elgin Ward er det mest kendte.

Elgin Ward

Elgin Ward er Sydafrikas køligste vinområde. Området ligger tæt på kysten, knap 20 kilometer vest for Hemel-en- arde Valley. I Hemel-en-Aarde Valley dyrkes der Pinot Noir i verdensklasse, men hverken Pinot Noir eller andre blå druer yder deres bedste i Elgin. Elgin er først og fremmest Sauvignon Blanc-territorium, og druens resultater er meget overbevisende.

Vinene besidder måske ikke helt den samme mineralske fi nesse, som man støder på i Elim, Bamboes Bay eller Hemel-en-Aarde Valley, men de er appetitvækkende intense og friske. Chardonnay-vinene er ligeledes intense og let fedmefulde og igen begavet med en superfin syrlighed. De bedste rødvine baseres på Cabernet Sauvignon, og de er som regel lette og frugtige.

Klein River Ward

Klein River Ward er bedre i stand til at dyrke blå druesorter. Appellationens bedste vine laves på Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot samt Pinotage, som høstes fra nordvendte skråninger, der ligger i læ for havets vinde. Især Syrah-druen opnår en rank struktur og en peberduft, som minder mere om Rhône end om noget andet.

Bot River District

Bot River ligger få kilometer fra havet og regnes for at være et køligt distrikt. Chenin Blanc leverer fremragende vine med en koncentration, elegance og mineralitet, som klæder druesorten utroligt godt. Der fi ndes også nogle varme mikroklimaer i Bot River, hvor der blandt andet dyrkes elegant, frisk Pinotage med god succes.

Cape Agulhas District

Cape Agulhas-distriktet og dets underliggende ward, Elim, er det mest vindblæste vindistrikt i Sydafrika. Området er en stor, åben slette, hvor vinden har frit spil, og den tordner ind i vinstokkene 365 dage om året. Som det er nævnt tidligere, kan vinden stresse vinstokkene og fremkalde mineralske nuancer i vinene. I Cape Agulhas-distriktet udmønter de vindrige dyrkningsforhold sig i ekstremt mineralske vine, som ikke har deres mage andre steder i Sydafrika. Vinene fra Cape Agulhas er friske, mellemfyldige og let eksotiske og mineralske, og Chardonnay klarer sig en anelse bedre end Sauvignon Blanc.

Elim Ward

Elim Ward domineres totalt af Sauvignon Blanc, og friskheden og mineraliteten er simpelthen unik - endnu mere ekstrem end i Cape Agulhas. Rundt omkring i Sydafrika forsøger vinmagerne at lave Sauvignon Blanc-vine, der kan matche de New Zealandske. I Elim laver de bedre vine. Og det bedste af det hele er, at eventyret kun lige er begyndt. Elim Wards vinbønder er nemlig dygtige til at dyrke druer, men der er en akut mangel på skolede vinmagere. Potentialet i Elim Ward er rent ud sagt svimlende, og vi har helt afgjort det bedste til gode endnu.

Walker Bay District

I Walker Bay distriktet er der ikke mangel på dygtige vinmagere. Tværtimod vrimler det med rasende dygtige, højtuddannede og ambitiøse vinfolk. Walker Baydistriktet ligger lige ud til vandet, men mange af markerne ligger på nordvendte skråninger, som skærmer for blæsten, så en stor del af vinene er ikke så mineralske, som man kunne forestille sig. Der er navnlig tre druesorter, som klarer sig exceptionelt godt i Walker Bay; Sauvignon Blanc, Chardonnay og Pinot Noir. Desuden er der forsøg med Pinotage, som indikerer, at denne drue også kan levere topkvalitet i distriktet. Kvalitetsniveauet i Walker Bay er meget højt, og det er prisniveauet også.

Hemel-En-Aarde Valley Ward

Det mest fremtrædende område i Walker Bay. En af grundene er givetvis, at Sydafrikas bedste Pinot Noir laves her. Hvorvidt det egentlig skyldes, at dyrkningsforholdene er perfekte, kan måske diskuteres – reelt set er der kun én vingård, som laver Pinot Noir i verdensklasse.

Til gengæld kan der ikke stilles spørgsmålstegn ved, at Hemel-En-Aarde Valley Ward leverer fantastiske Chardonnay-vine, ofte i en koncentreret, kølig, elegant stil, som gør alle fordomme om oversøisk Chardonnay til skamme. Desuden laves der mange fornemme Sauvignon Blanc-vine, ofte i en knastør, superintens stil.

Upper Hemel-en-Aarde Valley Ward

Er en spritny ward, som er mindre udviklet end Hemel-en-Aarde Valley Ward. Det forekommer lidt uklart, hvorvidt appellationen afgrænser et unikt terroir, eller om det er oprettet som en slags udvidelse af Hemel-en-Arde Valley-området (det er nok ikke alle forbrugere, som bekymrer sig om, hvorvidt det hedder ”Upper” eller ej), siden der ikke er plads til flere marker i Hemel-en-Aarde Valley. Upper Hemel-en- Aarde Valley Ward ligger længere inde i landet i forhold til Hemel-en-Aarde Valley Ward, og der udplantes især Sauvignon Blanc og Chardonnay i stor stil.

Plettenberg District

Plettenberg-distriktet er mere kendt som badeferie- og surferparadis, men nu dyrkes der også vin i distriktet. Som ovennævnte friluftsaktiviteter antyder, er der tale om et område tæt ved kysten, nærmere bestemt en 100 kilometers penge øst for Walker Bay. Vinproduktionen i Plettenberg er så nyetableret, at vi endnu har til gode at se, hvad distriktet kan præstere.

Wards uden for både region og distrikt i Sydafrika

Cederberg Ward

Cederberg Ward ligger i et naturreservat, flere timers firehjulstrækkerkørsel fra den nærmeste civilisation. Området ligger i omkring 1000 meters højde i et fantastisk klippelandskab, og jordbunden er rig på skifer. Dagene er hede, nætterne er kolde, og nedbør en sjældenhed.

Der ligger kun én vingård i Cederberg, hvilket er grotesk, når man tager i betragtning, hvor monumentale vine vingården laver. Sydafrikas pengestærke vinproducenter burde stå i kø for at etablere sig i området. Når det alligevel ikke er tilfældet, må det tilskrives den isolerede beliggenhed, og at området ligger i et naturreservat - det vil givetvis være både dyrt og besværligt at bygge en vingård i Cederberg.

Områdets mest fremtrædende vine er monovarietale og laves på henholdsvis Syrah og Cabernet Sauvignon. Syrah-vinene er næsten kulsorte, udtalt mineralske, meget fedmefulde og moderat tanniske. Cabernet Sauvignon- vinene er koncentrerede, igen udtalt mineralske og begavet med en utrolig koncentration og fine tanniner, som sikrer vinene mindst et årtis udvikling.

Ceres Ward

Ceres Ward ligger omtrent lige så langt inde i landet som Cederberg Ward, og ligesom Cederberg er det også ved at komme op i de kølige højder, at der kan produceres kvalitetsvin i Ceres. Vindyrkningen i Ceres er meget nyetableret, men både Chardonnay og Syrah leverer allerede fantastisk flotte resultater i en meget ren, intens stil.

Herbertsdale Ward

Herbertsdale Ward ligger ca. 15 kilometer fra kysten i det østlige Cape, omtrent på samme længdegrad som Calitzdorp. Området er varmt og er især kendt for gode rødvine på Pinotage og Cabernet med masser af blød frugt.

Prince Albert Valley Ward

Prince Albert Valley Ward ligger et halvt hundrede kilometer nordøst for Calitzdorp. Området er nyt i vinsammenhæng, men de foreløbige resultater er lovende. Områdets mest fremtrædende vine er bløde, frugtige og ret eksotiske, og Sauvignon Blanc og Syrah lader til at klare sig bedst.

Ruiterbosch Ward

Ruiterbosch Ward er et køligt område, som bestemt har potentiale for at blive mere markant på det sydafrikanske vinkort, end det er tilfældet i dag. Wardet ligger på sydkysten, øst for Walker Bay, og har vist sig velegnet til dyrkning af Pinot Noir, Sauvignon Blanc og minsandten også Riesling.

Swartberg Ward

Swarberg Ward ligger ca. 75 kilometer nordøst for Calitzdorp i op til 1000 meters højde på skråningerne af Swartberg, ”det sorte bjerg”. I de senere år er der begyndt at dukke kvalitetsvine op fra Swartberg, og der dyrkes blandt andet glimrende, sprød Riesling i området. Sauvignon Blanc og Chardonnay virker også lovende.

Northern Cape Sydafrika

Northern Cape er ikke demarkeret som en rigtig vinregion, men da der laves vine i området, og da vinene er så forskellige fra det, man finder i Sydafrikas øvrige vinområder, er det nordlige Capes wards grupperet under denne region.

Der er tre wards i Northern Cape; Lower Orange, Hartswater og Rietrivier FS. Tidligere blev der udelukkende produceret bulkvine af decideret bundkvalitet i disse områder, men teknologiske forbedringer har hævet bundlinjen væsentligt. De tre wards domineres fortsat af ret uambitiøse vine, men hist og pist dukker der velstrukturerede rødvine på Pinotage, Syrah og Cabernet Sauvignon op i en mere interessant kvalitet, især i Lower Orange Ward. Flertallet af områdets vine er meget solmodne og syrefattige.

Douglas District

Douglas ligger i knap 1000 meters højde. Vinene er udtalt oversøiske i stilen, hvilket ikke mindst skyldes, at vinmarkerne ikke udsættes for den massive vindpåvirkning, som det er tilfældet tættere på kysten. Douglas-distriktets mest vellykkede vine er dessertvine på Muscat, men der opnås også pæne resultater med Cabernet Sauvignon. Der er tegn på, at området er ved at få et tiltrængt kvalitetsløft.

Gå på opdagelse hos vinbønder fra hele verden!



Finans
”markant øgning af aktivitet på platform”
Berlingske
  ”en ny udfordrer på det komplicerede danske vinmarked”
Børsen
”jeg vil helt sikkert handle på den måde igen”
- Ole Troelsø
EHandel
  ”2. pladsen i bedste nye e-handelsvirksomhed 2021 og 2022”
EHandel
  ”KOBAJ har skabt en revolutionerende ny måde at købe vin på”
- Niels Ehler

KOBAJ Community

Vil du også dele dine tanker med resten af KOBAJ-fællesskabet, så skriv en mail til info@kobaj.com

language_flag Christian
31. august 2021
Perfekt service..

och underbara viner, så kul att handla från er. Rekommenderar er till flera vänner 💐 Mvh Christian

language_flag Lone
31. august 2021
Jeg vil bare sige, at jeg er så tilfreds

Konceptet er perfekt - god, virkelig god ide- og det virker. Super service. Jeg vil fremover købe al (for meget) vin her👍👍👍 De bedste hilsner Lone

language_flag Kasper
30. august 2021
Det känns prisvärt

Är hemskt nöjd med mitt första köp hos er och har lagt en till order redan. Det känns prisvärt, roligt och givande 🙂 Det är ett roligt sätt att testa viner som inte finns på Systembolaget.

language_flag Stefan
30. august 2021
Jeg er vild med jeres koncept og har netop bestilt for tredje gang

Mange tak for det hurtige svar og den gode løsning😊 Det glæder mig, at jeg kan købe med ro i sindet. Jeg har allerede anbefalet jer til nogle venner, og vil bestemt fortsætte med at gøre det.

language_flag Bengt
29. august 2021
Vilken fantastisk service!

Jag har fått besked om att en låda är på väg! Hjärtligt tack! Bengt

language_flag Lasse
29. august 2021
Jag har nu gjort två inköp från KOBAJ.com

Mest för att testa er affärside´ och hur servicen skulle funka. Är mycket imponerad av hur väl allt fungerat. /Lasse

language_flag Tina
28. august 2021
Jeg vender tilbage og køber mere!

Tusinde tak for hjælpen😃 Jeg vender tilbage og køber mere, synes, at det er et helt fantastisk koncept!! Hav en god sommer ☀️ Mvh Tina

language_flag Ejnar
28. august 2021
Det er et fedt koncept I har.

Jeg må sige at jeg her efter de første køb er MEGET tilfreds med KOBAJ konceptet og den ydede service 😊 Mvh Ejnar

language_flag Kim
27. august 2021
Jeg er godt tilfreds med jeres leverancer, og synes det er et spændende koncept.

Hele Kobaj-konceptet er virkelig velfungerende, hvilket også gør jeg har anbefalet jer til alle vennerne 👍🍷 M.v.h. Kim