wine-maker
Ny hos KOBAJ?
x wine-maker
Find dinunderlines vinbonde


Ryd filter
Populære søgninger
Land & område
Område
Drue søgninger

Samkøb fra Brunello-vingårde

Her på siden finder du Brunello-vinbønder, som har valgt at sælge deres vine direkte til dig fra Toscana i Italien. Her finder du Rosso di Montalcino, Brunello di Montalcino og andre vine baseret på den lokale druesort, Sangiovese Grosso. Når bønderne sælger direkte til dig via KOBAJ.com, sparer de både tid og penge ved ikke at skulle rejse ud og markedsføre deres vine. Du kan finde din favoritbonde, starte et samkøb eller deltage i åbne samkøb.

Brunello-vingårde

bell-icon
Bestilles om
8 dage
Ny vinbonde
Bonacchi
Ekstra info
hashtag-icon Samkøbsnummer: 2800
user-icon Startet af: Chris
truck-icon Forventet levering: Tir 6. sep
105 kasser
Deltagere:
65 Kobajers
Bonacchi
location-icon Toscana, Italien
Fra hjertet i Chianti laver vi vine med sjæl
price-icon
Priser fra DKK 57,-
case-of-wine-icon
Tidl. samkøb 5
location-icon
bell-icon
Udløber om
22 dage
Nedsatte priser Begrænset parti
Podere_Canalino
Ekstra info
hashtag-icon Samkøbsnummer: 2911
user-icon Startet af: Jan Fringuello
truck-icon Forventet levering: Tir 20. sep
3
22 mere for at
sikre samkøbet
Podere Canalino
location-icon Montalcino, Italien
Uforfalsket smag i tæt sameksistens med naturen
price-icon
Priser fra DKK 82,-
case-of-wine-icon
Tidl. samkøb 6
location-icon
bell-icon
du bestemmer
selv antal dage
Collemattoni
Ekstra info
hashtag-icon Samkøbsnummer: Samkøbet skal startes først
user-icon Startet af: Dig?
truck-icon Forventet levering: EU: 3 uger og USA: op til 20 uger
Samkøbet er ikke startet endnu
..men det kan du!
Collemattoni
location-icon Toscana, Italien
Vi er moderne, traditionelle og selvforsynende
price-icon
Priser fra DKK 88,-
case-of-wine-icon
Minimum 25 kasser
location-icon
bell-icon
du bestemmer
selv antal dage
Dino_Ciacci
Ekstra info
hashtag-icon Samkøbsnummer: Samkøbet skal startes først
user-icon Startet af: Dig?
truck-icon Forventet levering: EU: 3 uger og USA: op til 20 uger
Samkøbet er ikke startet endnu
..men det kan du!
Dino Ciacci
location-icon Montalcino, Italien
Jeg står på min oldefars brede skuldre
price-icon
Priser fra DKK 89,-
case-of-wine-icon
Minimum 25 kasser
location-icon
bell-icon
du bestemmer
selv antal dage
Il_Paradiso_di_Frassina
Ekstra info
hashtag-icon Samkøbsnummer: Samkøbet skal startes først
user-icon Startet af: Dig?
truck-icon Forventet levering: EU: 3 uger og USA: op til 20 uger
Samkøbet er ikke startet endnu
..men det kan du!
Il Paradiso di Frassina
location-icon Montalcino, Italien
Mine planter danser til Mozart
price-icon
Priser fra DKK 153,-
case-of-wine-icon
Minimum 25 kasser
location-icon
bell-icon
du bestemmer
selv antal dage
Marchesato_degli_Aleramici
Ekstra info
hashtag-icon Samkøbsnummer: Samkøbet skal startes først
user-icon Startet af: Dig?
truck-icon Forventet levering: EU: 3 uger og USA: op til 20 uger
Samkøbet er ikke startet endnu
..men det kan du!
Marchesato degli Aleramici
location-icon Montalcino, Italien
Tradition, elegance og kompromisløs kvalitet er vores ledestjerner
price-icon
Priser fra DKK 105,-
case-of-wine-icon
Minimum 25 kasser
location-icon
bell-icon
du bestemmer
selv antal dage
Olimpia
Ekstra info
hashtag-icon Samkøbsnummer: Samkøbet skal startes først
user-icon Startet af: Dig?
truck-icon Forventet levering: EU: 3 uger og USA: op til 20 uger
Samkøbet er ikke startet endnu
..men det kan du!
Olimpia
location-icon Toscana, Italien
Vi laver Brunello fra vores hemmelige vingård
price-icon
Priser fra DKK 118,-
case-of-wine-icon
Minimum 25 kasser
location-icon
bell-icon
du bestemmer
selv antal dage
Piombaia
Ekstra info
hashtag-icon Samkøbsnummer: Samkøbet skal startes først
user-icon Startet af: Dig?
truck-icon Forventet levering: EU: 3 uger og USA: op til 20 uger
Samkøbet er ikke startet endnu
..men det kan du!
Piombaia
location-icon Montalcino, Italien
Bæredygtig og biodynamisk Brunello-balance
price-icon
Priser fra DKK 122,-
case-of-wine-icon
Minimum 25 kasser
location-icon
bell-icon
du bestemmer
selv antal dage
Scopetone
Ekstra info
hashtag-icon Samkøbsnummer: Samkøbet skal startes først
user-icon Startet af: Dig?
truck-icon Forventet levering: EU: 3 uger og USA: op til 20 uger
Samkøbet er ikke startet endnu
..men det kan du!
Scopetone
location-icon Toscana, Italien
Biodiversitet er nøglen til god vin
price-icon
Priser fra DKK 137,-
case-of-wine-icon
Minimum 25 kasser
location-icon

Brunello di Montalcino - Kongen af Toscana

Den internationale rockstjerne-status, som Brunello di Montalcino-vinene har i dag er af forholdsvis ny alder. Vinene har eksisteret siden 1880’erne, men det er først 100 år senere og omkring årtusindskiftet, at berømmelsen bogstaveligt talt eksploderede.

Hvad er Brunello di Montalcino?

Brunello di Montalcino er fyrtårnet blandt Toscanas traditionelle vine. Vinen har fået sit fornavn efter Sangiovese Grosso-druen, som i Montalcino kendes som Brunello.
Sangiovese Grosso er en lokal klon af Sangiovese, og selv om den ikke nødvendigvis er den bedste klon, der findes, må man tage hatten af for dens præstationer omkring landsbyen Montalcino - kvaliteten kan være himmelråbende høj.

Ikke overraskende er prisen for god Brunello også himmelråbende høj (højere end fx Barolo), hvilket blandt andet skyldes, at vinen er mange amerikanske vinsamleres favorit.

Er Brunello en drue?

Nej, ikke længere. Før i tiden gik druesorten traditionelt under det lokale navn Brunello, men i 1879 blev det, efter grundige undersøgelser foretaget af de lokale landbrugsmyndigheder i Siena, fastslået at druesorten er identisk med Sangiovese.

Ved samme lejlighed blev det besluttet, at det officielle navne derefter skulle være Sangiovese. Med tiden blev navnet Brunello til betegnelsen for vinen fremstillet på basis af Sangiovese, så fra at være et kælenavn til druen blev det til navnet på vinen.

Sangiovese i Brunello

Sangiovese er den mest udbredte blå druesort i hele Italien, hvor den kan gå under synonymer som Brunello, men også Nielluccio, Prugnolo og Sangioveto bruges om denne druesort.

I Montalcino hedder den Sangiovese Grosso, men lokale bønder ynder af og til at bruge navnet Brunello om druen.

Hvordan laves Brunello di Montalcino?

Brunello di Montalcino må udelukkende laves på Sangiovese Grosso. Der må maksimalt høstes 56 hektoliter pr. hektar, og vinen skal mindst holde 12,5 % alkohol. Både den almindelige Brunello di Montalcino og Riserva-udgaven skal fadlagres i to år, og vinene må først frigives efter henholdsvis fem og seks år. Den gennemsnitlige Brunello di Montalcino er stoflig, intens og lagringsdygtig.

Siden vinen skal fadlagres i 24 måneder, har fadets type enormt meget at sige. Bruges der hårdt ristede, franske barriques, er vinen mere vanilje-præget, moden og kødfuld, end hvis den havde ligget på større træfade.

I gamle dage var det normalt at støde på oxiderede, udtørrede vine, men i takt med, at hygiejnen i vinkældrene er steget, er antallet af sådanne vine svundet ind.

Hvad er Rosso di Montalcino?

Vinhandlerne elsker at kalde denne vin for “lillebroren”, ”søsteren”, ”mini-udgaven” eller ”fattigmands-versionen” af Brunello di Montalcino. Rosso di Montalcino laves på de Sangiovese-druer, som producenten ikke finder gode nok til vingårdens Brunello di Montalcino.

Men det er ikke sikkert, at man overhovedet kan smage en forbindelse mellem en Brunello di Montalcino og en Rosso di Montalcino.

Mens Brunelloen er tung, tæt og kompleks, er en Rosso di Montalcino som regel mellemfyldig, frugtig og udtalt syrlig. Brunelloen er fadlagret i 24 måneder, mens en Rosso di Montalcino sjældent ser skyggen af træ. De to vine er vidt forskellige - og sådan skal de præsenteres.

Historien om Brunello

Historien om hvordan det hele startede for vinbønderne i Montalcino har sin oprindelse i midten af det 19. århundrede. Clemente Santi, en lokal bonde, begyndte at eksperimentere med Sangiovese på hans vingård, der hedder Il Greppo i bakkerne syd for den lille landsby Montalcino i Toscana. Idéen var, at han ville lave en vin på kun en druesort, og at vinen skulle være langtidsholdbar.

Han udvalgte nøje de bedste planter fra sine marker, og så brugte han egetønder, som han langtidsmodnede sin nye vin på. Hans første vin fra 1865 kaldte han Brunello på grund af dens brunlige farve. Vinen blev fremvist på verdensudstillingen Exposition Universelle i Paris i 1867, hvor den blev anerkendt for netop de fine brune nuancer.

Biondi Santi og Brunello di Montalcino

Clementes barnebarn Ferrucio Biondi-Santi arbejdede videre på sin bedstefars arbejde, og han identificerede en variant af Sangiovese, der var særligt velegnet til at frembringe netop de druer, han ønskede. Druesorten hedder Sangiovese Grosso, og er til stadighed den fremherskende klon i området.

Ferrucio Biondi-Santi var i 1888 den første til at sende en vin på markedet, som han kaldte Brunello di Montalcino. Vinen var modnet i mere end årti i store egetræsfade, hvilket i sig selv var usædvanligt.

Brunellos langsomme vej til succes

Gennem de følgende årtier voksede vinene i anerkendelse blandt de meget få, der rent faktisk havde smagt på den, for produktionen var ekstremt lille. Ved slutningen af anden verdenskrig havde Brunello di Montalcino opnået et ry for at være en af Italiens mest sjældne og samtidigt udsøgte vine. Biondi-Santi var den eneste producent, og blot fire årgange havde på daværende tidspunkt været frigivet, nemlig 1888, 1891, 1925 og 1945.

Priserne på de sparsomt tilgængelige dråber tog samme fart som prestigen. Det var der andre vinbønder i Montalcino, der kunne se en god forretningsidé i, så de begyndte at efterligne vinene.

Hvor mange Brunello-vingårde findes der?

I 1960’erne var der 11 vinproducenter, der lavede Brunello di Montalcino, og i 1968 fik området status som Denominazione di Origine Controllata (DOC). Det følgende årti steg antallet af Brunello-vinbønder til 25, og i 1980, det samme år som området opnåede DOCG-status (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) som det første i Italien, var der 53 Brunello-producenter i Montalcino.

Markedet fik for alvor øjnene op for de brunlige Sangiovese-baserede vine, og ved årtusindskiftet var der næsten 200 producenter, der tilsammen lavede omtrent 325.000 kasser om året på et areal, der i dag dækker ca. 1.200 hektar. Når man sammenligner med de 17.000 hektar, som naboområdet Chianti er tilplantet med, så er Brunello di Montalcino ikke stort, men det er vinene!

Etablering og udvidelsen af en succes

Hvis man skal fremhæve vinproducenter, som har været hovedårsagerne til Brunellos succes, kommer især to øverst på podiet. Samtidig er det to vinproducenter, der stilmæssigt er meget forskellige og begge har de været stilskabende og skoledannende for områdets vine.

Først og fremmest kan vi takke Biondi-Santi for at have opfundet og forfinet definitionen af Brunello di Montalcino dengang i 1888.

Banfi og en ny stil

Det næste store nedslag i historien har navnet Banfi på etiketten. I midten af 1970’erne ledte de to amerikanske brødre og vinentreprenører John og Harry Mariani efter en Brunello-producent til deres portefølje af vingårde. I 1983 opkøbte de Castello Banfi, og begyndte at markedsføre Brunello di Montalcino på det amerikanske marked, der efterspurgte en anden stil end den klassiske.

I modsætning til de etablerede old school finesse og meget tørre stil, som Biondi-Santi stod for, så kom Banfi med en anden tilgang, der skabte grobund for et lidt andet produkt, der åbnede op for et helt nyt marked.

Stilistisk er forskellen på de to skoler mest tydeligt i modningsfasen i kælderen hos vinbønderne.

Traditionalister i Montalcino

Den såkaldt traditionelle metode går ud på at bruge store og godt brugte slavonske egefade, også kaldet botti. Slavonien, og ikke Slovenien, er et område i det nordøstlige Kroatien, hvor de store egeskove leverer træ til bødkerier, der blandt andet laver de store egefade. Tanke er måske nok en mere præcis betegnelse for fadene, der typisk indeholder 3-5.000 liter, men kan komme op i meget større rumfang.

Idéen med de store og brugte egefade er at undgå smag direkte fra træet, for i stedet at lade vinen modne og meget svagt ilte gennem træets porer. Derigennem fremhæves de tertiære noter, er et udtryk for smag af aldring. (Primære noter er druens rene smag, sekundære noter er smage, der kommer som resultat af gæring og produktion.) Med denne metode bliver vinenes udtryk mere domineret af tørret frugt, læder, skovbund og dybe blomsternoter.

Modernister i Montalcino

I den anden ende af spektret finder vi modernisterne, der med Bordeaux som forbillede benytter sig af små, og i stor grad nye, egefade, nemlig de såkaldte barriques, som typisk indeholder 225 liter. Disse egefade giver en tydeligere smag af træ samt et større fokus på mørke bær, chokolade, brun sukker og vanilje.

På grund af at vinen i de små fade bliver mere udsat for iltning i kraft, af at forholdet mellem træ og mængde af vin er større, så er denne type vine kendetegnet ved at være drikkemodne meget tidligere end de traditionelle Brunelloer.

Hvor lang tid kan en Brunello ligge?

De to skoler er også lidt forskellige når det kommer til hvornår en Brunello er drikkemoden efter købet. De moderne Brunellovine kan med fordel nydes med det samme, hvor de traditionelle har bedst af en tid på langs inden, de er såkaldt drikkemodne. Det betyder ikke, at de traditionelle Brunelloer er udrikkelige, når de frigives, men de belønner den tålmodige vinelsker.

Hvornår er en Brunello klar til at blive drukket?

Generelt og meget overordnet set topper en god Brunello di Montalcino ved tiårsalderen, og holder sig der de næste 5-10 år. Der vil være variationer, og nogle af de allerbedste vine holder meget længere.

Desuden er der ingen, der kategorisk bestemmer, hvornår en vin er drikkeklar. Nogle mennesker foretrækker ung og frisk vin, mens andre helst vil have en blød og mør vin. Der er ingen facit, og ligesom vinens udtryk ændrer sig, så gør en vinelskers præferencer det også.

Hvordan smager ung Brunello?

Saft, kraft og tætpakket frugt! Det er essensen af ung Brunello di Montalcino. Vinen er proppet med frugt og blomsternoter, der minder om kirsebær, tørrede tranebær, skovjordbær, brombær, violer, potpourri og lakrids. Knald på!

I smagen og strukturen er det især tanninerne og den høje syre, der er fremtrædende. Sammen med en bitterhed i eftersmagen er disse elementer, der får vinanmeldere til at anbefale et såkaldt drikkevindue flere år efter at vinen er frigivet.

Brunello ældes med ynde

Med cirka 10 år på bagen bliver vinen blød og mere forførende end nogensinde. Den friske frugt er omdannet til noter af tørrede figner, syltede kirsebær, hasselnødder, skovbund og en sødme træder frem. Strukturelt er vinens elementer mere i balance og bedre integreret med hinanden, for tanninerne bliver bløde og syren elegant og smidig.

Det er ved øjeblikke, hvor man smager en Brunello med alder, at alt arbejdet bag vinen begynder at give mening. Brunello di Montalcino er ventetiden værd!

Hvad spiser man til Brunello di Montalcino?

På grund af den intense smag og faste struktur er Brunello en rigtig madvin. Det er nu, at de mørke og kraftige kødretter med proteiner og fedt skal findes frem fra kogebogen.

Rødt kød som en solid bøf eller vildt med svampesauce er helt perfekt, men også intense pastaretter med trøffel og stuvninger udgør et godt selskab til vinen.

Alternativer til Brunello

Hvis man er nysgerrig efter om der findes alternativer til Brunello di Montalcino, er der heldigvis masser af muligheder. Sangiovese, der er Italiens mest udbredte blå druesort, leverer råmateriale til først og fremmest naboen Chianti, hvor prisniveauet ofte er lidt lavere og udbuddet enormt. Gå gerne efter Chianti Gran Selezione og Chianti Classico Riserva.

Lidt under radaren, men smagsmæssigt godt indenfor skiven, er der Vino Nobile di Montepulciano. Den noble vin fra byen Montepulciano, laves også på Sangiovese. Vinens navn har ingen relation til Montalcino eller druesorten Montepulciano, som forvirrende nok ikke engang dyrkes i Montepulciano, men primært i Abruzzo.

Årgange og deres betydning

Årgangstabeller og vurderinger af hvorvidt en årgang er enestående eller mindre vellykket er en god rettesnor for mange vinkøbere. Det er imidlertid vigtigt at holde sig for øje, at der er tale om en rettesnor, for der vil altid være undtagelser, hvor en given vinbonde har lavet fremragende vin i en udfordrende årgang. Derfor er det bedste råd naturligvis altid at smage sig frem.

Spørger man vinbønderne selv, vil de nemt have en tendens til at udråbe den seneste årgang som meget vellykket. Vækstsæsonerne varierer år efter år, og mens det i nogle år er regn eller hagl under høsten, der er skyld i en mindre god årgang, kan de i andre år være ekstreme temperaturer eller nedbørsmængder, der gør udslaget.

Vinenes udtryk kan være lige så forskellige som antallet af vinbønder, og i sidste ende kommer det altid an på, hvordan den enkelte vinbonde formår at lave vin med det druemateriale, der er tilgængeligt.

Hvilken Brunello årgang er bedst?

I de generelt særdeles vellykkede 2010’ere er det særligt 2016, der står frem som en af de bedste årgange i mands minde. 2016 fulgte efter 2015, der i øvrigt betragtes som på absolut samme niveau. Her følger en kort gennemgang af de seneste årgange i Brunello di Montalcino.

2017: Dette var en årgang med udfordringer med tørke i den tidlige fase af vækstsæsonen. Regn og kølige vinde hjalp lidt i september, men mange vinbønder blev ramt af den høje varme. Der er dog stadig en del producenter, der kom godt igennem med vine, der er velbalancerede. Men store gemmevine bliver der næppe tale om.

2016: Kometårgangen, der lige som i Barolo og Bordeaux viste sig at være ganske enestående. Vinene er balancerede og ekstremt vellykkede. En stor årgang, der uden tvivl belønner den tålmodige vinelsker med plads i kælderen eller vinkøleskabet.

2015: En kæmpestor årgang med tilpas mængder af sol i en varm, men ikke alt for varm, sommer. Vinene er fulde af stor frugt, faste tanniner og de bedste vil holde i mange år.

2014: En kølig og våd vækstsæson med begrænset solskinstimer gjorde det svært for druerne at blive optimalt modne. Udbyttet blev lille, og mange vinbønder deklassificerede deres vine. Drikkes tidligt, da vinene ikke vinder meget ved lagring.

2013: Klassisk Brunello-årgang, der har vist sig at levere ekstremt drikkevenlige vine med fokus på elegance og finesse fremfor fuld power og solmoden kraft.

Finans
”markant øgning af aktivitet på platform”
Berlingske
  ”en ny udfordrer på det komplicerede danske vinmarked”
Børsen
”jeg vil helt sikkert handle på den måde igen”
- Ole Troelsø
EHandel
  ”2. pladsen i bedste nye e-handelsvirksomhed 2021 og 2022”
EHandel
  ”KOBAJ har skabt en revolutionerende ny måde at købe vin på”
- Niels Ehler

KOBAJ Community

Vil du også dele dine tanker med resten af KOBAJ-fællesskabet, så skriv en mail til info@kobaj.com

language_flag Christian
31. august 2021
Perfekt service..

och underbara viner, så kul att handla från er. Rekommenderar er till flera vänner 💐 Mvh Christian

language_flag Lone
31. august 2021
Jeg vil bare sige, at jeg er så tilfreds

Konceptet er perfekt - god, virkelig god ide- og det virker. Super service. Jeg vil fremover købe al (for meget) vin her👍👍👍 De bedste hilsner Lone

language_flag Kasper
30. august 2021
Det känns prisvärt

Är hemskt nöjd med mitt första köp hos er och har lagt en till order redan. Det känns prisvärt, roligt och givande 🙂 Det är ett roligt sätt att testa viner som inte finns på Systembolaget.

language_flag Stefan
30. august 2021
Jeg er vild med jeres koncept og har netop bestilt for tredje gang

Mange tak for det hurtige svar og den gode løsning😊 Det glæder mig, at jeg kan købe med ro i sindet. Jeg har allerede anbefalet jer til nogle venner, og vil bestemt fortsætte med at gøre det.

language_flag Bengt
29. august 2021
Vilken fantastisk service!

Jag har fått besked om att en låda är på väg! Hjärtligt tack! Bengt

language_flag Lasse
29. august 2021
Jag har nu gjort två inköp från KOBAJ.com

Mest för att testa er affärside´ och hur servicen skulle funka. Är mycket imponerad av hur väl allt fungerat. /Lasse

language_flag Tina
28. august 2021
Jeg vender tilbage og køber mere!

Tusinde tak for hjælpen😃 Jeg vender tilbage og køber mere, synes, at det er et helt fantastisk koncept!! Hav en god sommer ☀️ Mvh Tina

language_flag Ejnar
28. august 2021
Det er et fedt koncept I har.

Jeg må sige at jeg her efter de første køb er MEGET tilfreds med KOBAJ konceptet og den ydede service 😊 Mvh Ejnar

language_flag Kim
27. august 2021
Jeg er godt tilfreds med jeres leverancer, og synes det er et spændende koncept.

Hele Kobaj-konceptet er virkelig velfungerende, hvilket også gør jeg har anbefalet jer til alle vennerne 👍🍷 M.v.h. Kim