Her på siden finder du vinbønder og vingårde fra Piemonte i Italien, som har valgt at sælge deres vine direkte til dig. De tilbyder først og fremmest Barolo og Barbaresco på druen Nebbiolo, men du kan også finde Barbera, Dolcetto og Moscato d'Asti. Når bønderne sælger direkte til dig via KOBAJ.com, sparer de både tid og penge ved ikke at skulle rejse ud og markedsføre deres vine. Find din favoritbonde, start et samkøb eller deltag i et allerede åbent samkøb.
Hvis folkekirken skiftede nadvervinen ud med en god Barolo, ville vi nok kunne få fyldt kirkebænkene op herhjemme - Barolo har en massiv skare af fanatiske tilhængere blandt de danske vinnydere.
Der laves kun rød Barolo, og den laves 100 % på Nebbiolo-druen. Al Barolo skal fadlagres 18 måneder. Den almindelige Barolo må frigives tre år efter høst, Riserva må frigives fem år efter høst.
En klassisk ung Barolo er let teglstensfarvet, og byder på en intens duft af røde bær, viol og mineralske undertoner. Smagen er gerne stoflig og meget tannisk.
De bedste Barolo-vine kan lagres ekstremt længe og kan udvikle en kompleksitet og elegance, som ikke står tilbage for Grand Cru-vine fra Bourgogne.
Barolo er et område i det nordvestlige Italien i den region, der hedder Piemonte, hvor Torino er den lokale hovedstad. Den lille og hyggelige landsby Barolo, der også lægger navn til vindistriktet, ligger halvvejs mod Middelhavskysten ca. 70 kilometer syd for Torino.
Mange af Barolos bedste vine er enkeltmarksvine. Ligesom det er tilfældet i Bourgogne, hvor man bør kende forskel på Vougeot og Corton, er det særdeles nyttigt at kende lidt til Barolos enkeltmarker og de kommuner, markerne ligger i.
Den bedste Barolo er den, du endnu ikke har smagt, siges det. At fremhæve en enkeltmarks barolo frem for en anden, vil være en skam. De mange marker har unikke mikroklimaer med sine egne karaktertræk, der skiller dem fra naboerne. Det gør dem til netop enkeltmarker.
Herunder følger en grov skitsering af kommunerne og nogle af deres vigtigste enkeltmarker. Husk, at vinen ikke automatisk er bedre, hvis enkeltmarken nævnes på etiketten – i sidste ende er det op til producenten at få det fulde potentiale ud af druerne.
Sammenligningen med Bourgogne er heller ikke helt ramt ved siden af her. I Bourgogne inddeler de markerne efter geografi, hvorefter de zoomer længere og længere ind. For eksempel er en Gevrey Chambertin en såkaldt village (landsby) og i denne landsby finder man en række enkeltmarker såsom eksempelvis Lavaux Saint-Jacques eller Charmes-Chambertin.
Lidt det samme sker i Barolo og Barberesco, hvor La Morra eller Serralunga er landsbyens, eller kommunens, navn medens der zoomes ind på enkeltmarkerne ved at tilføje navne som Rocche eller Falletto.
Relativt bløde, parfumerede vine. Er drikkemodne tidligt. Vigtige enkeltmarker i La Morra er Brunate, Cerequio, Conca, Fossati, La Serra og Rocche. Oftest vil der på etiketten stå Barolo efterfulgt af enkeltmarkens navn, såsom Barolo Brunate eller Barolo Cerequio.
Vinene kan minde om de forførende vine fra La Morra, men Barolo-kommunens vine er lidt mere tanniske. Blandt de vigtigste enkeltmarker er Bricco Viole, Cannubi, Cannubi Boschis og Le Coste. Ofte står der Barolo på etiketten efterfulgt af markens navn, såsom Barolo Cannubi eller Barolo Le Coste.
Meget maskuline, mørke, lakridsduftende vine. Enkeltmarker, der er vigtige, er Bussia Soprana, Ginestra, Santo Stefano og Cicala. Igen vil der på etiketten oftest stå anført Barolo samt navnet på den enkelte mark, som for eksempel Barolo Ginestra eller Barolo Santo Stefano.
Meget tanniske vine, knap så mørke som i Monforte d’Alba. Viol og mynte er gennemgående aromaer. Skal ligge længe. Vigtige Serralunga-enkeltmarker er Cascina Francia, Falletto, Prapó og Rionda, som i de fleste tilfælde eksempelvis vil være anført som Barolo Falletto eller Barolo Rionda.
Maskuline med masser af tørstof og tannin, men aromaerne er feminine og blomstrede i retning af rose og viol. Blandt de vigtige enkeltmarker i Castiglione Falletto findes Bricco Boschis, Monprivato, Rocche samt Villero. Hvis man støder på en Barolo Bricco Boschis eller Monprivato, så er der tale om en enkeltmarks-barolo fra Castiglione Falletto.
Hvis Barolo er kongen af Piemonte, så er Barbaresco dronningen. Ligesom i Barolo laves der kun rødvin i Barbaresco, og den laves 100 % på Nebbiolo-druen. Al Barbaresco skal fadlagres 9 måneder. Den almindelige Barbaresco må frigives tre år efter høst, Riserva må frigives fem år efter høst.
Det, som adskiller den gennemsnitlige Barbaresco fra den gennemsnitlige Barolo, er, at Barbarescoen oftest er lettere og mere elegant.
Det skyldes blandt andet, at markerne i Barbaresco ligger i et mindre bakket terræn, og at der derfor ikke findes lige så varme mikroklimaer i Barbaresco som i Barolo.
Hvis alle ønskede at drikke maskulin vin, kunne vi jo lige så godt skifte hele vinkortet ud med Barossa Valley Shiraz og californisk Zinfandel.
Barbaresco-vinenes uforlignelige elegance og kompleksitet taget i betragtning burde man bestemt ikke se dem som andenrangs-baroloer.
Ligesom i Barolo er mange af Barbarescos bedste vine enkeltmarksvine. Herunder følger en grov skitsering af kommunerne og deres vigtigste enkeltmarker.
Langt de fleste af Barbarescos vine dyrkes i kommunen af samme navn, og flertallet af topvinene stammer også herfra. Der er temmelig store variationer inden for kommunen, hvorfor enkeltmarkerne herunder inddeles i feminine og maskuline.
Blandt de mere feminine og elegante i udtrykket er Barbaresco Asili, Faset, Moccagatta, Pajé, Pora, og Rio Sordo. Sammenlignet med førnævnte enkeltmarker er Barbaresco Montefico, Montestefano, Ovello og Rabajà i den mere maskuline og kraftige ende af spektret.
Slanke, frugtige vine, som kan lagre exceptionelt længe. Vigtige enkeltmarker er Basarin, Gallina, Santo Stefano og Sori Paitin. Som i Barolo vil det oftest fremgå af etiketten således: Barbaresco Basarin.
Potentialet i Treiso er endnu ikke fuldt udforsket. Vinene veksler mellem at være meget bløde og meget tanniske. Vigtige enkeltmarker i Treiso er Bernadot, Pajoré og Valeirano.
Vil du også dele dine tanker med resten af KOBAJ-fællesskabet, så skriv en mail til info@kobaj.com
”markant øgning af aktivitet på platform”
”en ny udfordrer på det komplicerede danske vinmarked”
”jeg vil helt sikkert handle på den måde igen”
- Ole Troelsø
”2. pladsen i bedste nye e-handelsvirksomhed 2021 og 2022”
”KOBAJ har skabt en revolutionerende ny måde at købe vin på”
- Niels Ehler